Науковці виявили комету «Sungrazer», яку можна було б побачити неозброєним оком
Науковці виявили комету «Sungrazer», яку можна було б побачити неозброєним оком

Науковці виявили комету «Sungrazer», яку можна було б побачити неозброєним оком

Новознайдена комета C/2024 S1 освітить небо Землі наприкінці жовтня перед тим, як дуже близько облетіти Сонце. Протягом першої половини жовтня надяскраву комету, відому як Цучіньшань-АТЛАС, можна буде побачити неозброєним оком у частинах неба пізно вночі та рано вранці, коли вона максимально наближається до Землі за понад 80 000 років.

Однак виявилося, що комета, яка буває лише раз у житті, не єдиний гість у місті. Астрономи щойно виявили другу комету C/2024 S1 (ATLAS), яка цього місяця також максимально наблизиться до нашої планети та потенційно буде видимою без телескопа.

Протягом останніх кількох тижнів спостерігачі за небом були одержимі Tsuchinshan–ATLAS, який вперше було виявлено на початку 2023 року. Раніше передбачалося, що комета розпадеться на частини під час наближення до Землі, але вона залишилася цілою і максимально наблизиться до нашої планети в суботу (12 жовтня). Його можна помітити неозброєним оком і було зроблено на кількох приголомшливих фотографіях, але, швидше за все, він почне зникати з поля зору найближчими тижнями.

Але 27 вересня астрономи Гавайського проекту Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS), який відіграв роль у відкритті Tsuchinshan–ATLAS, вперше помітили C/2024 S1. Новознайдена комета спочатку була позначена як «A11bP7I», але після того, як подальші спостереження підтвердили її існування, вона отримала нову офіційну назву, згідно з 
проектом віртуального телескопа. Про розмір, форму та орбіту навколо Сонця C/2024 S1 відомо небагато. Проте, ймовірно, воно походить із Хмари Оорта — великого резервуару комет та інших крижаних об’єктів поблизу краю Сонячної системи — і, ймовірно, не було так близько до сонця протягом століть.

Новознайдена комета максимально наблизиться до Землі 24 жовтня, коли вона наблизиться до нашої планети на 81,8 мільйона миль (131,6 мільйона км). Через чотири дні, 28 жовтня, він досягне своєї найближчої точки до Сонця, або перигелію, коли пролетить повз нашу рідну зірку на відстані близько 765 000 миль (1,2 мільйона км).

C/2024 S1 — це те, що астрономи називають кометою «сонячного гравця», оскільки вона наблизиться до нашої рідної зірки надзвичайно близько. Якщо вона переживе щільне зближення з Сонцем, комета буде катапультована назад у бік зовнішньої Сонячної системи. Проте ймовірність того, що комета виживе після перегрітої рогатки, невідома.

8 квітня астрономи помітили іншу комету, що спостерігала за Сонцем, яка остаточно наблизилася до Сонця в той самий день, що й повне сонячне затемнення, яке кинуло тінь на значні частини Північної Америки. Однак він розпався лише через кілька годин.

Початкові фотографії C/2024 S1 також натякають на те, що він має зелене світіння, яке є рідкісним кольором для комет, повідомляє Spaceweather.com. Цей незвичайний відтінок, схожий на «диявольську комету» (12P/Понс-Брукса), яка пройшла поблизу нашої планети в березні, походить від двовуглецевих молекул — двох молекул вуглецю, з’єднаних разом — у комі та хвості комети.

Як побачити C/2024 S1

На піку яскравості, між 24 і 28 жовтня, комета буде яскравішою за Венеру та більшість інших об’єктів на нічному небі, повідомляє Forbes. Однак насправді його можна буде побачити лише перед сходом сонця в південній півкулі. За даними Forbes, C/2024 S1 все ще можна буде побачити з Північної півкулі між 29 і 31 жовтня, коли він буде значно тьмянішим. Але тільки якщо він витримає свою рогатку навколо сонця.

Якщо комета проіснувала достатньо довго, щоб ви могли її побачити, ви можете відстежити її подорож за допомогою TheSkyLive.com. Ви також можете збільшити свої шанси побачити C/2024 S1 за допомогою хорошого бінокля або невеликого телескопа для кращого огляду.

Джерело матеріала
loader
loader