Пенсійні хитрощі: експерт розкрив секрети надбавок та стажу
Пенсійні хитрощі: експерт розкрив секрети надбавок та стажу

Пенсійні хитрощі: експерт розкрив секрети надбавок та стажу

Журналіст Сергій Коробкін, експерт з пенсійних питань, відповів на листи читачів газети "На пенсії", розглянувши три типові ситуації, що стосуються багатьох пенсіонерів.

У першому листі з Одеси Клавдія Миколаївна цікавилася надбавкою до пенсії для дітей війни. Коробкін пояснив: "На сьогодні розмір такої надбавки становить лише 66,43 грн. Хоча, коли цей закон приймали, то розмір надбавки мав би встановити аж 30% від прожиткового мінімуму". Він порадив перевірити виплату надбавки через місцевий Пенсійний фонд або через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

Другий лист надійшов від Євгена Олександровича з Подільська Одеської області щодо зарахування стажу роботи на Крайній Півночі. Журналіст зазначив: "Робота в районах Крайньої Півночі до 1991 року за певних умов зараховується до стажу в півторакратному розмірі. Тобто один рік роботи зараховується як один рік і шість місяців". Він підкреслив важливість наявності документів, що підтверджують укладення строкового трудового договору для отримання цієї пільги.

Доплати за понаднормовий стаж
Доплати за понаднормовий стаж

Третій лист від Юлії Юріївни з Івано-Франківської області стосувався пенсії її чоловіка, який працював у лісовому господарстві. Коробкін пояснив, що сезонні роботи в лісництві, позначені як "робота в колгоспі", є умовною технічною відміткою, яка не впливає на розрахунок пенсії. Він також уточнив: "Право на пенсію державного службовця чоловік не мав. Тому що робота лісничого не відноситься до посад Державної служби".

Сергій Коробкін закликав глядачів ділитися своїми історіями та висловлювати думку щодо формату відеоогляду.

Джерело матеріала
loader
loader