Португальський художник Вітор Рапосо: Сенс моїх картин про Україну один – вона вистоїть
Португальський художник Вітор Рапосо: Сенс моїх картин про Україну один – вона вистоїть

Португальський художник Вітор Рапосо: Сенс моїх картин про Україну один – вона вистоїть

Замість полотна та пензля – пісок та садові інструменти. Так португальський художник-самоучка Вітор Рапосо створює свої малюнки. Нещодавно на пляжі Прайя Марія Луїза у провінції Алгарве на заході Португалії він намалював гігантську мандалу на честь Дня захисників та захисниць України: коло з візерунками, в центрі якого тризуб та напис VOLIA.

Це вже сьома робота митця, присвячена Україні. На жаль, живуть такі роботи недовго: рано чи пізно їх змиють хвилі океану, кожна робота живе лише до наступного припливу. Однак Вітора це не бентежить: на його думку, в цьому є своя філософія і особлива краса мистецтва. До того ж, саме недовговічність його малюнків допомогла художнику прославитися. Подробиці про свої роботи на піску Вітор розповів Коротко про.

«Моїми пензлями стали… садові інструменти»

Вітор Рапосо створив уже сьому роботу, присвячену Україні. Фото: facebook.com/vitor.raposo.376

Вітор Рапосо створив уже сьому роботу, присвячену Україні. Фото: facebook.com/vitor.raposo.376

– Вітор, картина на піску на честь Дня захисників України та святкування української свободи – це ж не перша ваша робота, присвячена нашій країні. Звідки ви дізналися про Україну? Може, у вас є друзі-українці?
- Джерел новин про Україну чимало. Я знаю про неї з інтернету, читаю новини, дивлюся телевізор та передачі, присвячені війні в Україні. Також мені відомо, що відбувається в цій країні, від моїх українських друзів. Здебільшого вони живуть там, де і я, у місті Албуфейрі. Багато хто з них приїхав до Португалії після війни.
Після початку вторгнення в мене виникло бажання підтримати Україну через мистецтво. І це вже моя сьома робота, присвячена цій країні та її мешканцям. Усі мої картини, присвячені Україні, були виконані на піску, на пляжі біля моря.
– Що ви зображаєте на ваших роботах?
- Я малюю з натхнення. Мої малюнки нагадують величезну мандалу. Мене надихає те, що я бачив колись, часто зображую голуба миру і те, що народжується у моїй голові у процесі творчості.

Усі мої роботи, присвячені Україні, виглядають по-різному, але сенс у них один: Україна вистоїть, а війна закінчиться – і мир знову настане.

– Як оточуючі люди реагують на ваші малюнки?

- Люди завжди позитивно висловлюються про мої малюнки на піску - як у соціальних мережах, так і на пляжі. Вони часто залишають свої коментарі в інстаграмі або зупиняються, щоб побачити процес роботи.

- Як ви взагалі прийшли до такого незвичайного виду мистецтва, чому почали малювати на піску?

- Я почав малювати на пляжі тоді, коли лишився без роботи. Моя творчість починалася з кількох простих подряпин палицею на піску. Але коли я зробив фотографію, мені сподобалося те, що вийшло. Після цього я купив садові інструменти – вони й стали моїми пензликами.

Відтоді я малюю на піску, а мої роботи - відомі у всьому світі.

- Багато часу витрачаєте на створення однієї картини?

- У середньому, на кожен із малюнків на піску йде від трьох до шести годин. До самого процесу створення нової роботи ставлюсь як до медитації, тренування терпіння.

А замість пензля – садові інструменти. Фото: facebook.com/vitor.raposo.376

"Коли море змиває мої картини - я почуваюся щасливим"

У травні 2024 року президент України відвідав Лісабон. Художник назвав картину «Ласкаво просимо до Португалії, Президенте Зеленський!». Фото: instagram.com/vitinha_rr

У травні 2024 року президент України відвідав Лісабон. Художник назвав картину «Ласкаво просимо до Португалії, Президенте Зеленський!». Фото: instagram.com/vitinha_rr

- Чи не шкода вам, що морські хвилі змиють усю вашу роботу? Стільки часу та старань, а наступного дня від неї може не залишитись і сліду.

– Мені дуже подобається сам процес малювання. Спочатку я малюю, а потім бачу, як мій малюнок зникає у морських хвилях – споглядання цього робить мене щасливим. Завдяки морю наступного дня у мене завжди є чисте полотно, готове для нової роботи.

У цьому є своя філософія, яка вчить насолоджуватися моментом створення краси та вмінням її відпускати. У моїх картин коротке життя, але це ще більше наголошує на швидкоплинних моментах краси у нашому житті.

- Що б ви ще хотіли зобразити на піску найближчим часом?

- У мене багато проєктів на майбутнє як у Португалії, так і в багатьох країнах світу, включаючи Україну.

Також я хотів би продемонструвати своє піщане мистецтво у більш постійних формах та навчити інших людей виражати себе за допомогою піску.

Перемога для України! Дякую, Португаліє. Фото: instagram.com/vitinha_rr

Джерело матеріала
loader