Ураган «Мілтон» вже завдає руйнувань у Флориді, мільйони людей евакуювали
Ураган «Мілтон» вже завдає руйнувань у Флориді, мільйони людей евакуювали

Ураган «Мілтон» вже завдає руйнувань у Флориді, мільйони людей евакуювали

Ураган «Мілтон» вже завдає руйнувань у Флориді, мільйони людей евакуювали

Більше мільйона людей вже залишилися без електроенергії.

Наразі ураган «Мілтон», який за прогнозами метеорологів може спричинити значні руйнування та людські жертви, вийшов із Мексиканської затоки та досяг західного узбережжя штату Флорида у США. Найсильніша частина урагану, відома як «стіна ока», вдарила по районах поблизу міст Тампа та Санкт-Петербург.

Про це пише CNN.

Близько 11 вечора за Гринвічем Національна служба погоди США (НСП) повідомила про початок найбільш небезпечної фази урагану, яка супроводжується сильними вітрами та зливами. Мешканцям узбережжя рекомендували терміново шукати укриття, оскільки швидкість постійного вітру в центрі «Мілтона» досягала понад 190 км/год.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Перед тим, як досягти Флориди, ураган трохи послабшав, опустившись з п’ятої категорії небезпеки до третьої. Однак фахівці попереджають, що наслідки все одно будуть катастрофічними. Поєднання потужного вітру, хвиль, що піднімають рівень океану, та сильних злив може спричинити значні паводки, затопивши прибережні міста водою до 4,5 метрів. Загроза залишається високою навіть для тих, хто знаходиться далеко від берегової лінії.

Зі шляху урагану евакуювали понад п'ять мільйонів мешканців Флориди. Незважаючи на те, що «Мілтон» ослаб, у багатьох прибережних районах, включно з Тампою, Санкт-Петербургом і Клірвотером, рівень океану може значно підвищитися, що загрожує затопленням. Також очікуються значні перебої з електропостачанням, оскільки ураган продовжує рухатися вглиб штату. Вже зараз понад мільйон людей залишилися без світла, а найгірша ситуація спостерігається в окрузі Сарасота.

Попередження про значні повені оголосили для двох мільйонів людей, а системи дренажу, каналізації та водовідведення вже переповнені, що спричиняє додаткові загрози для інфраструктури. На метеостанції в гирлі затоки Тампа пориви вітру досягають 161 км/год, створюючи небезпеку для будівель.

Телеканал WPTV, що є філією CNN, повідомив про «численні жертви» у окрузі Сент-Люсі на атлантичному узбережжі, спричинені торнадо, що виник у результаті урагану.

Ураган «Мілтон» продовжує рухатися через центральну частину Флориди, і до ранку четверга прогнозується, що він досягне міст Лейкленд, Кіссіммі, Орландо та мис Канаверал, зберігаючи свою силу та створюючи загрози штормових припливів, паводків та руйнівних вітрів.

Зазначається, що цього року на Флориду обрушилися рекордні три урагани: «Франсін», «Гелен» і тепер «Мілтон». Таке траплялося лише в п'яти інших сезонах ураганів з 1871 року - за більш ніж 150-річну історію.

За словами експерта з ураганів Філа Клоцбаха, востаннє три урагани обрушилися на Флориду за один сезон у 2005 році. Це також відбувалося в 2004, 1964, 1886 і 1871 роках. Жодного разу за весь час спостережень на Флориду не обрушувалося більше трьох ураганів.

Нагадаємо, президент США Джо Байден та держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої поїздки до Німеччини на засідання Контактної групи з питань допомоги України у форматі «Рамштайн» через необхідність контролювати ситуацію в країні, що може виникнути через потужний шторм.

Джерело матеріала
loader
loader