Гривня на межі: чи вдасться утримати курс без "сюрпризів"
Гривня на межі: чи вдасться утримати курс без "сюрпризів"

Гривня на межі: чи вдасться утримати курс без "сюрпризів"

Цього тижня експерти вважають, що Нацбанк продовжуватиме утримувати гривню від девальвації, продаючи безготівкову валюту на міжбанківському ринку. Це допоможе контролювати зростання цін у жовтні. За словами Андрія Шевчишина, стабільність курсу збережеться, і ми не побачимо значних коливань ні у безготівковому, ні у курсі готівки.

Зараз основне завдання НБУ, як повідомляє ТСН, – стримати інфляцію та привести курс долара, яким імпортери розраховують ціни, до більш реальних значень. На даний момент курс долара завищений, і, на думку експертів, найближчими днями особливих змін не передбачається.

Курс валют

Але не всі експерти погоджуються з таким оптимістичним прогнозом. Олег Пензін каже, що інфляція у серпні різко зросла з 5,4% до 7,5% за рік, що є досить високою цифрою. Внаслідок цього регулятор почав діяти, зміцнюючи гривню. Однак після 10 жовтня він очікує, що долар подорожчає до рівня 41,80 грн.

Андрій Забловський каже, що зараз немає причин очікувати на значні зміни в курсі долара. Цього тижня курс залишиться на поточному рівні з невеликими коливаннями – це називається "бічний" тренд.

Продавати чи купувати валюту

Що робити із валютою?

Олег Пензін радить не поспішати виходити з гривневих депозитів. Поки що курс гривні стабільний, варто тримати свої гроші в депозитах, щоб не втратити відсотки. Для вигідніших вкладень він пропонує тримісячні гривневі ОВДП з прибутковістю 15,5% на рік.

Тим, хто не хоче постійно міняти депозити, Андрій Шевчишин пропонує звернути увагу на готівкову валюту чи дорогоцінні метали. Готівкові долари зручні і надійні, хоча їхня прибутковість нижча.

Якщо говорити про дорогоцінні метали, то золото коштує досить дорого – понад 4000 гривень за грам, тому краще розглянути доступніші варіанти, такі як срібні зливки.

Забловський рекомендує тримати близько 30% заощаджень у гривні, наприклад, у банках чи ОВДП. Інвестиції в дорогоцінні метали повинні мати довгострокову стратегію – "купити та забути", оскільки потрібні значні кошти для отримання відчутного доходу.

Раніше ми писали, нижче не буде? Озвучено курс долара на кінець осені

Крім того, Знай.ua повідомляв, власників банківських карток попередили: готуйтеся втратити частину заощаджень

Джерело матеріала
loader