В Анкарі відкрили фотовиставку про матерів кримських політв'язнів
В Анкарі відкрили фотовиставку про матерів кримських політв'язнів

В Анкарі відкрили фотовиставку про матерів кримських політв'язнів

В Анкарі відбулося відкриття фотовиставки про матерів кримських політв'язнів «Я завжди чекатиму, моя дитино» та конференція про порушення російським режимом прав людини в Криму.

У заходах взяв участь нещодавно звільнений з російського полону заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кримськотатарський народ нині переживає дуже важкі часи. Але це відбувається не вперше, нічого нового в цьому немає, адже боротьба точилася роками. Ми маємо надію на майбутнє. Ми ніколи її не втратимо. Ми завжди солідарні з нашими братами в Криму», – сказав голова Кримської асоціації Мюкремін Шахін.

Українські дипломати наголосили на тому, що захист прав людини є одним з найважливіших завдань Української держави. 

«Ми пам'ятаємо кожного, хто пожертвував своїм життям, своєю свободою, хто бореться за нашу незалежність, за наші права. Ці фото відображають реальність, яка на жаль відбувається кожного дня в окупованому Криму на інших окупованих територіях України. Але все ж крок за кроком ми йдемо до перемоги», – сказав на відкритті виставки радник посольства України в Туреччині Денис Золотарьов.

Представниця Центру прав людини ZMİNA наголосила на тому, що в окупованому Криму вкрай небезпечно висловлювати свою думку, виступати проти свавілля окупаційної влади, оскільки це загрожує переслідуваннями.

«Ми хочемо бути голосом цих жінок, і ми хочемо, щоб цей голос почули не лише в Україні, а й за кордоном. Ми хочемо закликати усіх підтримувати родини політичних в'язнів, не забувати про те, що відбувається в окупації. Та особливо важливо - писати листи тим, хто перебуває в ув'язненні, оскільки наша підтримки для них дуже важлива. Чим більше ми говоритимемо про те, що відбувається в окупації і про біль родин політв'язнів, то більше шансів, що світ нас почує і ці люди стануть вільними», – сказала менеджерка Центру прав людини ZMİNA Вікторія Нестеренко.

В Анкарі відкрили фотовиставку про матерів кримських політв'язнів / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Конференцію відкрив професор Бількентського університету Хакан Киримли, який наголосив на численних жертвах кримськотатарського народу за часів Російської імперії, сталінського та путнського режимів.

«Злочинний режим Путіна сьогодні безсовісно і підло засуджує наш невинний народ до в’язниці й фактично тримає всю нашу націю як у в’язниці на нашій прекрасній батьківщині… Не лише кримські татари, але й усі люди, які жили під тиранією цього режиму, йдуть на величезні жертви. Кримськотатарські політв'язні – творці нашої нації. Їхгі жертви жертви за часів царського, радянського та путінського режимів не забуті і пам’ять про них не зникла… Ми пишаємося нашими героями», – сказав Хакан Киримли.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу вказав на те, що кримські татари ніколи не змиряться з окупацією Криму.

«Ми цілком і повністю на боці України. Бути нейтральним перед обличчям гноблення - це безчестя і безпринципність... Ми ніколи не погодимося з пануванням вбивчого путінського режиму у нас на батьківщині, в Криму, – жодним чином і ні за яких обставин. Той, хто це приймає, не може бути нашим другом. Ми ніколи не можемо прийняти, щоб Крим передали цим вбивцям в ім’я миру. Немає сумніву у нашій перемозі», – сказав Наріман Джелял.

Після конференції Джелял поспілкувався з представниками кримськотатарської діаспори в Анкарі.

Виставку «Я завжди чекатиму, моя дитино» також було або буде представлено в Стамбулі, Ескішехірі, Гебзе та Дюздже.

Як повідомляв Укрінформ, Наріман Джелял провів у Анкарі зустрічі з головним радником президента Туреччини, омбудсменом офісу головного омбудсмена Туреччини, представниками групи дружби Туреччини та України в турецькому парламенті.

Теги за темою
Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader