Іран передав Росії для запуску в космос два супутники від приватної компанії
Іран передав Росії для запуску в космос два супутники від приватної компанії

Іран передав Росії для запуску в космос два супутники від приватної компанії

Іран передав Росії для запуску в космос два супутники від приватної компанії

Дві країни, які перебувають під санкціями США, співпрацюють у космічній сфері

Іран відправив до Росії два супутники місцевого виробництва, які будуть виведені на орбіту російським космічним апаратом, повідомило в суботу напівофіційне інформаційне агентство Tasnim. Це стало останнім прикладом співпраці в космічній сфері між двома країнами, що перебувають під санкціями США, коментує Reuters.

Розробка супутника Kowsar, призначеного для отримання зображень з високою роздільною здатністю, і невеликого супутника зв'язку Hodhod - це перші значні зусилля приватного космічного сектору Ірану, йдеться в повідомленні.

Росія відправила іранські супутники на орбіту в лютому і 2022 року, коли американські чиновники висловили занепокоєння космічним співробітництвом між Росією та Іраном, побоюючись, що супутник не тільки допоможе Росії в Україні, а й допоможе Ірану стежити за потенційними військовими цілями в Ізраїлі та на Близькому Сході.

Kowsar може бути використаний у сільському господарстві, управлінні природними ресурсами, моніторингу навколишнього середовища та ліквідації наслідків стихійних лих, повідомляє Tasnim. Hodhod призначений для супутникового зв'язку і може бути використаний у віддалених районах з обмеженим доступом до наземних мереж.

Спочатку запуск супутників був запланований на 2023 рік, але був відкладений через проблеми з ракетою-носієм.

У вересні Іран здійснив другий цього року запуск супутника, використовуючи ракету, створену Вартовими революції. Запуск відбувся на тлі звинувачень США і європейських країн на адресу Тегерана в передачі Росії балістичних ракет, які можуть бути використані у війні з Україною. Іран це заперечує.

Нагадаємо, це мало статися наприкінці грудня 2023 року. Супутники Kowsar і Hodhod іранського виробництва мали бути виведені на орбіту на висоту 500 км від Землі. Надавала ракету-носій Росія, яка завдяки Ірану отримує західні технології. Договір на будівництво і запуск двох супутників укладено і підписано було раніше.

Джерело матеріала
loader