Російськомовні шахраї в Австрії виманюють гроші в українців, видаючи себе за місцевих поліцейських
Російськомовні шахраї в Австрії виманюють гроші в українців, видаючи себе за місцевих поліцейських

Російськомовні шахраї в Австрії виманюють гроші в українців, видаючи себе за місцевих поліцейських

Федеральне управління кримінальної поліції Австрії повідомило про 19 випадків з кінця вересня 2024 року, коли шахраї, спілкуючись російською мовою, вимагали гроші у своїх жертв. Найбільше постраждали громадяни України. Шахраї зв’язувалися телефоном та через месенджер WhatsApp, представлялися "співробітниками російського відділу федеральної поліції Австрії" та переконували людей, що їхні активи знаходяться під загрозою.

Суть афери полягає в тому, що шахраї розповідали жертвам про вигаданого злочинця, який нібито намагається отримати доступ до їхніх грошей та банківських рахунків. Щоб убезпечити кошти, зловмисники пропонували переказати гроші на "захисний" рахунок в Австрійському національному банку (OeNB). Після переказу жертви отримували фальшиві підтвердження від імені банку. Згодом виявлялося, що всі ці документи були підробками, а гроші переказувались на фейкові рахунки.

Кримінальна поліція наголошує, що поліцейські в Австрії не будуть звертатись російською мовою, тим паче через месенджер WhatsApp, не надсилатиме інформацію про міжнародний розшук або копії поліцейських ідентифікаційних карток електронною поштою чи месенджерами для підтвердження своєї особистості, найголовніше – поліція ніколи не вимагатиме переказу грошей телефоном.

Ця схема шахрайства націлена на емігрантів, які не завжди добре знають місцеві закони й можуть легше піддаватися маніпуляціям. Поліція закликає громадян бути обережними та не піддаватися на шахрайські схеми.

 Як захиститися від шахраїв?

Телефонні афери наразі дуже розповсюдженні й в Україні. Шахраї використовують безліч схем, використовуючи соціальні мережі та месенджери, представляючись "службою безпеки банків", банківськими операторами або поліцейськими. Наприклад, мешканка Івано-Франківщини отримала дзвінок від фейкового "поліцейського", який повідомив, що її донька травмувала дитину і вимагали терміново перерахувати 130 000 гривень, щоб  "зам`яти" справу.

Також існують випадки, де шахраї пропонують онлайн-роботу за винагороду. Для того, щоб увійти в довіру, аферисти дійсно можуть виплачувати невеликі суми, начебто в якості зарплати. У підсумку такі завдання призводять до отримання шахраями доступу до персональних банківських даних, а вимоги вкладень особистих коштів для отримання “зарплати” сильно зростають.

Щоб не стати жертвою т.з. "кол-центрів", фахівці з безпеки наголошують:

  • Не поспішати виконувати вимоги або прохання, особливо якщо вони здаються підозрілими.
  • Уникати відкриття підозрілих посилань і вкладень.
  • Не працювати з персональними даними у присутності незнайомців.
  • Встановити та регулярно оновлювати антивірусне програмне забезпечення.
  • Використовувати різні паролі для різних облікових записів.

Будьте обачними та критично ставтеся до пропозицій від незнайомців.

Джерело матеріала
loader