Військові капелани нині є справжніми духовними воїнами - Епіфаній
Військові капелани нині є справжніми духовними воїнами - Епіфаній

Військові капелани нині є справжніми духовними воїнами - Епіфаній

Військові капелани наразі є справжніми духовними воїнами, озброєними щирою любов’ю до людей та прагненням допомогти іншим.

На цьому у своєму привітанні до професійного свята військових капеланів наголосив предстоятель Православної церкви України Епіфаній, передає Укрінформ.

«Дорогі капелани! Можливо, ваше служіння не є так помітним тут, на відносно мирній території. Але воно є незамінним і дуже важливим там, де буквально щохвилини зустрічаються життя і смерть – на фронті під час обстрілів, кровопролиття, страху, люті… Ви є справжніми духовними воїнами, озброєними непохитною вірою в Господа, щирою любов’ю до людей, прагненням допомогти і полегшити життя іншим», - зазначив Епіфаній.

За його словами, інститут військового капеланства для української держави не є чимось новим: історичні джерела засвідчують наявність духовних пастирів при військах княжої доби України-Руси, козаччини, у визвольних арміях ХХ століття, які ділили долю воїнів на полі бою, а часом в полоні чи ув’язненні.

Епіфаній заявив, що нині українські капелани – поруч зі своїм народом, у важкий час випробувань війною і що бути поруч – сутність їхнього служіння.

«Вони на фронті, бо там є в них велика потреба. Бо в тих жахливих умовах війни так потрібна нашим захисникам духовна підтримка, молитва, розрада, добре слово, які не дозволять потонути у вирі зла, смерті і несправедливості, які дозволять посеред страхіть війни залишитися Людиною. Ваші старання знає і бачить Господь. Нехай Бог благословляє кожного із вас. З Богом – до перемоги», - наголосив митрополит.

Як повідомлялося, капеланське служіння у ЗСУ розпочалося з 2021 року, але фактично з’явилося ще на початку російського вторгнення в Крим та на схід України у 2014 році.

Традиційно День військового капелана відзначається 12 жовтня на честь Святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого прийнято вважати засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.

Джерело матеріала
loader
loader