"Вітрові крила" можуть генерувати на 75% дешевшу електроенергію, ніж ВЕС
"Вітрові крила" можуть генерувати на 75% дешевшу електроенергію, ніж ВЕС

"Вітрові крила" можуть генерувати на 75% дешевшу електроенергію, ніж ВЕС

Компанія Airloom Energy створила прототипи нового вітряка, де замість трьох лопатей струм генеруватимуть "крила". Про це пише видання Interesting Engineering.

Яким чином працюють "вітрові крила"

Американська компанія вирішила максимізувати вітрову енергетику, створивши нові пристрої для генерації струму. Причиною цього стало те, що сучасні вітрові електростанції використовують масштабні конструкції, які виготовляють зі спеціального матеріалу в обмеженій кількості. Для транспортування та встановлення потрібні виняткові фахівці та спеціальна техніка, що робить вітрову енергетику доволі таки затратним процесом.

Вітрові турбіни
Виготовлення та встановлення величезних вітрових турбін є затратним процесом / Фото Pexels

Тому Airloom Energy вирішила впровадити нові підходи. Прототип нової станції замість звичайних трьох великих лопатей на одній вежі має 25-метрові стовпи, що підтримують доріжку з 10-метровими вертикальними "крилами". Коли дме вітер, крила рухаються доріжкою, виробляючи енергію. Таким чином "крила" генерують механічну енергію, подібно до того, як лопаті обертають коробку передач у звичайних вітряках.

За попередніми підрахунками, така конструкція є вдесятеро дешевшою за звичайні турбіни, а також доступнішою й простішою в установленні. Улітку 2025 року компанія запустить пілотний проєкт у штаті Вайомінг, де створить повноцінну станцію з таких конструкцій, аби довести їхню ефективність. Спонсорами проєкту стали низки компаній, серед яких Breakthrough Energy Ventures – інноваційна платформа під керівництвом засновника Microsoft Білла Гейтса.

Маленькі зміни можуть мати велике значення. Цей принцип надзвичайно важливий для "МакДональдз", тож його дотримуються постійно та послідовно. Ресторани мережі навіть запровадили часткову відмову від використання пластикових кришок для стаканів. Ініціатива, спрямована на захист довкілля, зможе зменшити використання пластику ще на 8,5 тонн на рік.

Джерело матеріала
loader