Який алкотестер краще купити?
Який алкотестер краще купити?

Який алкотестер краще купити?

У різних ситуаціях може знадобитися дізнатися, чи перебуває людина під алкогольним сп’янінням, чи вона твереза. І дізнатися досить точно про це можна за допомогою тестування. У таких тестах може допомогти алкотестер – спеціальний прилад, тест смужки одноразової дії, медичний аналіз крові та інші методи.

Найзручнішим, наочним та досить точним буде застосування вимірювального обладнання. Адже аналіз крові передбачає звернення до медичного закладу, що не завжди легко та зручно зробити, а тест-смужки мають серйозні обмеження за методом використання.

Де і для чого використовуються алкометри?

Давайте розглянемо, де можуть застосовуватися алкометри, це ще одна назва таких пристроїв. Їх найчастіше використовують у таких цілях:

  • для власних (особистих) потреб;
  • на великих та середніх підприємствах (тестування співробітників);
  • під час роботи органів правопорядку та дорожньої поліції;
  • з метою безпечної роботи об’єкта;
  • у лабораторних цілях;
  • медичне використання;
  • у спеціальних випадках;
  • для розваг.

Особливі випадки – специфічне застосування алкотестерів. Простіше продемонструвати на прикладі. Алкоблокіратор автомобільний – доки водій не пройде тест на алкоголь і підтвердиться його тверезість, автомобільний двигун не заведеться. Можна знайти й інші варіанти подібних спеціальних пристроїв.

Інші випадки поширені, а самі алкометри регулярно застосовуються в них. Якщо говорити про приватне використання такого приладу, то йдеться про самоконтроль, наприклад, водія, або контроль близької людини (залежного, підлітка, хворого і т.д.).

670501139399c.webp

Принцип роботи приладів?

Усі алкометри поділяються на дві категорії:

  1. портативні;
  2. стаціонарні.

Мобільні компактні моделі є універсальними і можуть застосовуватися в різних ситуаціях, на відкритому повітрі або в приміщенні. Стаціонарні мають спеціалізацію та часто підключені до інших систем безпеки.

Найпоширенішими алкотестерами за принципом роботи бувають два типи (робочий датчик):

  • напівпровідниковий – має невисоку ціну, однак і низьку продуктивність, не вибірковість до етилового спирту та низку інших недоліків, застосовується в персональних моделях алкометрів;
  • електрохімічний – точний, продуктивний, має вибірковість до етанолу, застосовується у професійній сфері, але дорого коштує.

Можна ще виділити інфрачервоні варіанти датчиків, але через великі обмеження щодо їх використання такі пристрої застосовуються тільки в лабораторіях.

6705013374df7.webp

Як вибрати підходящу під вашу мету модель?

Тепер можна перейти до відповіді на питання, який алкотестер кращий? Тут все залежатиме від цілей, для яких купується прилад. Для особистих потреб досить недорогого напівпровідникового варіанта, адже переплачувати тут за професійне обладнання немає сенсу.

У професійних цілях йдуть лише електрохімічні моделі. Причому вибирати їх слід за принципом кількості тестів, що рекомендується, за добу. Якщо в день вам необхідно протестувати 40-45 осіб, то прилад треба купувати з добовою продуктивністю до 50 осіб. Можна і більше – до 100, але тоді алкометр дорожче коштуватиме.

Для прохідних фабрик і заводів чи у спеціальних випадках купуються стаціонарні моделі. Їх можна інтегрувати у систему безпеки підприємства. Портативні алкотестери професійного типу підійдуть у ситуаціях, коли треба проводити тести у різних умовах чи на виїзді.

У будь-якому випадку, у справі визначення алкогольного сп’яніння у людини з точним розумінням кількості випитої, найкраще допоможуть алкометри. Це найзручніший, точний та швидкий спосіб проводити такі вимірювання.

Джерело матеріала