Максимальна ціна за сім років: в Україні здорожчав популярний овоч
Максимальна ціна за сім років: в Україні здорожчав популярний овоч

Максимальна ціна за сім років: в Україні здорожчав популярний овоч

Ціни на помідори повзуть догори.

В Україні тепличні комбінати підвищують ціни на томати. Однією з причин стало суттєве зниження пропозиції тепличних овочів на ринку, попит на які залишається досить стабільним. 

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Виробники зазначили, що вибірки томатів у тепличних комбінатах скоротилися через прохолодну погоду і середньодобову температуру повітря, яка поступово знижується.
Так, станом на 11 жовтня, тепличні помідори надходили у продаж по 55-65 грн/кг ($1,33-1,58/кг), залежно від якості та обсягу запропонованої партії. Це в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Експерти підкреслили, що нові ціни в даному сегменті ринку залишаються найвищими, як мінімум за останні сім років моніторингу.

За словами продавців, причиною такої ситуації є обмежена пропозиція томату на ринку.

"Більшість дрібних виробників зараз практично завершили реалізацію і пропонують томати тільки дрібним оптом, водночас якість такої продукції часто невисока. Водночас збори у стаціонарних теплицях також залишаються малооб'ємними, тому комбінати відпускають продукцію також невеликими партіями", – йдеться у повідомленні.

Аналітики додали, що наразі томати закритого ґрунту в Україні вже коштують у середньому на 22% дорожче, ніж за аналогічний період 2023 року. Багато виробників повідомили про намір вже наступного тижня зробити чергові спроби підвищити ціни в даному сегменті, оскільки навіть після подорожчання попит на помідори залишається досить високим.

Раніше повідомлялося, що в Україні зростання цін на продукти може прискоритися у вересні-жовтні. Зокрема, можуть здорожчати овочі та молочні продукти. 

Джерело матеріала
loader
loader