Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє війни: все залежатиме від технологій - Боррель
Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє війни: все залежатиме від технологій - Боррель

Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє війни: все залежатиме від технологій - Боррель

Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє війни: все залежатиме від технологій - Боррель

Країнам потрібно вкладати кошти у розробку власних технологій та співпрацювати з надійними партнерами

Хоча багато великих інновацій з'явилися в оборонному секторі, ми все частіше стаємо свідками зміни цієї логіки: технології, що використовуються у військовій техніці, часто розробляються для комерційного використання.

Це дуже добре показало війну в Україні. Про це у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель. Свої нотатки він зробив після участі у конференції з технологічного суверенітету у сфері оборони COTEC, яка відбулася у вересні в іспанському місті Лас-Пальмас.

"Агресивна війна Росії в Україні почалася з масштабної кібератаки. Саме Microsoft - комерційна організація - змогла захистити цифрову інфраструктуру України і втрутилася в це. Коли Росія націлилася на інтернет-інфраструктуру України, саме Starlink, інший комерційний оператор, забезпечував зв'язок українських збройних сил. І оскільки битва дедалі більше переходила до війни з використанням безпілотників, комерційні безпілотники стали основою для безпілотників, які українська армія наразі використовує для поразки танків", - написав Боррель.

"Війна проти України відкрила вікно в майбутнє війни: наземні роботи робитимуть все, від розвідки до прямих атак. Росія вже розгорнула безпілотні літальні апарати, які можуть запускати протитанкові ракети, гранати та безпілотники. Україна використовувала роботів для евакуації поранених та знешкодження вибухів.

Повітряні безпілотники успішно доповнюють танки. Морські безпілотники нейтралізували більшу частину формальної переваги Росії на морі, знову відкривши Чорне море. Безпілотники також зробили війну набагато асиметричнішою: рій дешевих безпілотників (500 євро за одиницю) може знерухомити бойовий танк, і навіть набагато дорожчий F-35 зазнаватиме труднощів у боротьбі з ними", додав Боррель.

Розмірковуючи про штучний інтелект, Боррель зазначив, що насправді штучний інтелект вже використовується в автономній зброї, кіберопераціях і спостереженні. Моделі ІІ у безпілотниках допомагають уникати перешкод та визначати потенційні цілі в Україні. А системи ІІ можуть використовувати дані, зібрані датчиками в роботах та безпілотниках, для картування поля бою та прогнозування точок атаки. І зростає залежність від космічних активів: сучасний солдат на 80% покладається на космічні служби для зв'язку, позиціонування та експлуатації різних систем озброєння.

І це розвиватиметься все більше, продовжив роздуми Жозеп Боррель.

"Наступною віхою в цій тенденції цілком можуть стати квантові технології. Вони матимуть величезне військове застосування: від розшифровування захищених повідомлень до забезпечення навігації, незалежної від GPS, тим самим долаючи перешкоди. На щастя, європейські дослідні інститути є одними зі світових лідерів у цій технології" "

Боррель зазначив, що внесок Євросоюзу у вивчення нових технологій набагато менше, ніж, наприклад, у США, тому Європа відстає і залишається залежною від постачальників.

"Щоб захистити технологічний суверенітет Європи, ми повинні уникати надмірної залежності у всіх цих критично важливих технологіях, таких як імпорт від невеликої кількості тих самих постачальників, які до того ж не пов'язані стратегічно. Наприклад, лише одна китайська компанія (DJI) контролює приблизно 70 відсотків світового виробництва комерційних безпілотників", - зауважив Боррель, додавши, що це не скасовує партнерських відносин з надійними країнами.

"Нам потрібно більше інвестувати у розробку власних передових технологій. Відсутність Європи серед 15 провідних світових технологічних компаній викликає тривогу", - резюмував Боррель.

Джерело матеріала
loader