Китай почав масштабні військові навчання навколо Тайваню
Китай почав масштабні військові навчання навколо Тайваню

Китай почав масштабні військові навчання навколо Тайваню

Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтня розпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами.

Про це повідомляє міністерство оборони КНР, передає Укрінформ.

До навчань, що мають назву «Спільний меч – 2024Б» (Joint Sword-2024B), залучені частини і з’єднання Східного оперативного командування НВАК, у зоні відповідальності якого перебуває Тайвань і протока між материком та островом. Детальніша інформація про склад сил і засобів не розкривається.

Повідомляється, що китайські військові проводитимуть маневри у Тайванській протоці, північній, південній та східній частинах острова, тобто з усіх сторін навколо Тайваню. Про терміни цих тренувань в оборонному відомстві також не кажуть.

Метою навчань вказана перевірка спільних бойових можливостей військ командування та їх готовності до виконання завдань за призначенням.

Згідно з загальним сценарієм навчань, НВАК відпрацьовує реагування на наближення кораблів і літаків противника до острова Тайвань із різних напрямків.

Серед головних питань відпрацьовуватимуться бойове патрулювання морського і повітряного простору навколо острова, встановлення блокади його ключових портів і районів та штурм морських і наземних цілей.

«Навчання є суворим попередженням сепаратистським силам, які прагнуть незалежності Тайваню. Це легітимна і необхідна операція для захисту національного суверенітету і збереження національної єдності», – підкреслюється в повідомленні.

У Міноборони КНР також зазначили, що напередодні, у неділю 13 жовтня, Берегова охорона Китаю провела патрулювання в акваторіях навколо Тайваню та кількох островів, які перебувають під контролем Тайбея.

Зазначається, що це практичні дії з правоохоронного контролю над островом Тайвань відповідно до принципу одного Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, Тайвань заявив у неділю, що китайська авіаносна група зайшла у води поблизу протоки Баші, яка і відокремлює Тайвань від Філіппін. Водночас китайські військові випустили пропагандистське відео, в якому заявили, що вони «готові до бою».

Президент Тайваню Лай Чінте 10 жовтня у промові з нагоди Національного свята – 113-ї річниці створення Республіки Китай, як офіційно називається Тайвань, заявив, що Китайська Народна Республіка не має права представляти Тайвань. Пекін різко відреагував на ці слова тайванського лідера, назвавши його сепаратистом, і пригрозив йому відповідальністю за перешкоджання «возз’єднанню» острова з материком.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader