Китай розгорнув великі військові навчання біля Тайваню
Китай розгорнув великі військові навчання біля Тайваню

Китай розгорнув великі військові навчання біля Тайваню

Останніми роками Китай значно посилив тиск на острів.

Китайські військові розпочали новий етап навчань біля Тайваню, повідомивши, що це є попередженням "силам, що підтримують незалежність Тайваню". 

Про це пише Reuters.

Навчання, які відбуваються в Тайванській протоці та в навколишніх регіонах, зокрема на північ, південь і схід від острова, не мають чітко визначеної дати завершення, що викликало критику з боку Тайбея.

За даними командування китайської армії, маневри під назвою "Joint Sword-2024B" служать "попередженням сепаратистам" і є необхідним заходом для захисту державного суверенітету та національної єдності Китаю.

На карті, опублікованій КНР, позначено дев'ять зон навколо Тайваню, де відбуваються навчання: кілька на східному та західному узбережжях острова, а також поруч із підконтрольними Тайваню островами біля китайського узбережжя.

Китайські військові кораблі й літаки наближаються до Тайваню з різних сторін, зосереджуючись на бойових патрулях та блокуванні важливих портів. Водночас Тайвань вважає ці дії "серйозними провокаціями", які підривають стабільність у регіоні. 

Уряд Тайваню висловив глибоке співчуття з приводу провокаційних та ірраціональних висловлювань Дуна. У заяві Тайванської ради у справах материкового Китаю зазначено, що Китай неодноразово погрожував Тайваню силою на міжнародних заходах.

Наразі соціальні мережі наповнені повідомленнями про те, що найближчими місяцями острів отримає 66 F-16V з США, що ще більше зміцнить його військово-повітряну міць проти китайських військ. 

У травні у США висловлювали занепокоєння, що тісна співпраця Китаю та РФ може призвести до нападу на Тайвань.

Джерело матеріала
loader
loader