КНДР готується підірвати дороги до Південної Кореї і погрожує їй катастрофою: що відомо
КНДР готується підірвати дороги до Південної Кореї і погрожує їй катастрофою: що відомо

КНДР готується підірвати дороги до Південної Кореї і погрожує їй катастрофою: що відомо

Що відомо про раптове корейське загострення.

КНДР готується підірвати дороги, що ведуть з Південної Кореї і погрожує їй катастрофою. Це може статися просто сьогодні. Американських військових на півдні заздалегідь попередили: не втручатися. Офіційної реакції з боку Сполучених Штатів ще немає — адже у Вашингтоні ще ранній ранок. 

Про раптове корейське загострення — детально розповіла кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук.

Так виглядає демілітаризована зона Кореї, шматок території, що проходить по 38 паралелі, який поділив колись єдину країну на дві частини. Економічного гіганта з Південного боку і авторитарного ізгоя — з Північного. Камера ТСН, як і інші західні журналісти, звісно ж, знімала цю зону з боку Сеула.

Це обсерваторія “Дора” — найближча точка, з якої не перетинаючи кордону, можна подивитися на авторитарну країну.

На КНДР у ці біноклі дивляться лише туристи, у військових з Південної Кореї свої способи вести спостереження. Остання пресконференція у міноборони в Сеулі, одному з найзаселеніших мегаполісів світу, столиці Південної Кореї. Звідси до кордону з північною — 40 кілометрів. Не дивно, що будь-яким зміни у поведінці сусіда визивають тривогу.

“Ми бачимо, що вони зводять на дорогах укриття і працюють під цими укриттями. Вони готуються підірвати ці дороги. Цілком можливо, що це може статися навіть сьогодні”, — каже Лі Сунджун, речник військового командування південної Кореї.

А так виглядає парламент Північної Кореї: дві велетенські статуї засновника династії Кімів — Кім Ір Сена і його сина Кім Чен Іра, на яких тут мало не моляться. Сестра нинішнього керманича, Кім Чен Ина, погрожує Південній Кореї страшною катастрофою, якщо та ще раз запустить на північ спостережні дрони. Її слів не дозволяють поширювати прямою мовою. На весь світ цитати з виступу Кім Йо Чон розносить уже ведуча.

“Мить, коли безпілотник Південної Кореї буде знову помічений в небі над нашою столицею, неодмінно призведе до жахливої катастрофи”, — переказує ведуча.

Напередодні КНДР наказала привести в бойову готовність артилерію на кордоні. А ще за кілька днів до цього — перекрила всі дороги, автомобільні та залізничні, що сполучають дві держави, аби, цитуючи північнокорейські новини, перетворити кордон на фортецю.

“Наші військові ретельно моніторять дії КНДР і готові до можливих провокацій”, — заявив Лі Сунджун, речник військового командування південної Кореї.

Це далеко не перше загострення у непростих стосунках між Кореями, обидві з яких переконані: рано чи пізно Корея має об'єднатися, питання — під чиїм керівництвом. Формально з 50-х років вони досі знаходяться в стані війни.

Останнім, хто намагався їх помирити — був американський президент Дональд Трамп, який для цього особисто приїжджав на ДМЗ і навіть зробив крок на територію КНДР. Утім, показною зустріччю з Кімом на камери все тоді за великим рахунком і обмежилося. Відтоді не минуло й кількох місяців, як КНДР знову почала заборонені випробування зброї, які тривають досі.

  • "Ми для них мама і тато": у зруйнованому Оріхові люди лишились, щоб годувати десятки кинутих собак і котів
  • Повернувся з Києва і варить каву: як у Херсоні працює кав’ярня під обстрілами
  • Яка зараз ситуація на Курщині: військовий відверто розповів, чи почали росіяни контрнаступ
Джерело матеріала
loader