Чи міг український F-16 збити ворожий Су-34 із КАБами? Думка авіаексперта
Чи міг український F-16 збити ворожий Су-34 із КАБами? Думка авіаексперта

Чи міг український F-16 збити ворожий Су-34 із КАБами? Думка авіаексперта

Винищувач ЗСУ F-16 Fighting Falcon збив російський літак-бомбардувальник Су-34, який скидав керовані авіаційні бомби (КАБи) на територію України. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 12 жовтня. Там же згадується, що знищення бомбардувальника РФ позбавить росіян певних можливостей. Яких і чи справді це був F-16 - з'ясовував журналіст Коротко про.

Ворожий пілот міг не побачити наш літак

В Інституті вивчення війни кажуть, що цей інцидент стане першим випадком знищення російського літака за допомогою наданого Україні Заходом винищувача F-16. Причому, найімовірніше, не залишаючи території України.

З огляду на технічні характеристики винищувача, він справді міг «приземлити» літак РФ: у Су-34 - обмежені можливості самозахисту та виявлення повітряних цілей. Якщо у F-16 радар ефективно працює на відстані 150 км, то у Су-34 - 90 км. До того ж не виключено, що F-16 був оснащений основною ракетою AIM-9, радіус дії якої становить 180 кілометрів.

Це означає, що український винищувач міг би дістати до російського літака раніше, ніж ворог побачив би його на радарах. Для того щоб Су-34 міг запускати в ціль керовані авіаційні бомби, йому потрібно наблизитися до неї на 50 кілометрів. Тобто літак ЗСУ цілком міг випустив ракету, перебуваючи в небі України. А російський Су-34 навіть не встиг вийти на пускові рубежі.

Якщо це так, то знищення російського літака може вплинути на тактику застосування Росією КАБів.

Видання Forbes пише, що російські військові пропагандисти одразу відреагували на втрату літака РФ. Деякі з них попереджають про те, що НАТО відправило F-16 на "полювання" і що такі втрати у них тільки збільшаться.

- Поки що немає офіційного підтвердження того, що наш F-16 збив Су-34. Але загалом із отриманням літаків F-16 ми просунулися у повітряній компоненті війни, – розповів Коротко про авіаційний експерт Валерій Романенко.

Нові літаки потрібно модифікувати

За словами експерта, оновлення українського авіаційного парку продовжується. Але нам потрібні літаки з пілонами, які могли б нести далекобійні ракети «повітря-повітря» і «повітря-земля», які нам якраз і не хочуть давати союзники. Вони обіцяють ракети AMRAAM, але нам потрібна остання, далекобійна модель цієї зброї, здатна вразити ціль на відстані від 160 кілометрів.

Допомогти тут можуть французькі Mirage 2000, які, згідно з обіцянками, прибудуть лише 2025 року. Але вони, на думку Валерія Романенка, лише найпростіший варіант із запропонованих літаків.

- Хотілося б більше F-16 чи шведський багатоцільовий винищувач Gripen. Але дарованому коневі в зуби не дивляться. Головне, щоб французи модифікували Mirage 2000 під далекобійні ракети SCALP, встановили пілони під них та змінили елементи фюзеляжу. Вони можуть стати заміною для наших Су-24. І тоді вони можуть бути використані для повітряних боїв із російськими літаками, - каже експерт.

Джерело матеріала
loader