Нобелівську премію в галузі економіки отримали троє вчених
Нобелівську премію в галузі економіки отримали троє вчених

Нобелівську премію в галузі економіки отримали троє вчених

Нобелівську премію в галузі економіки отримали троє вчених

Праці цьогорічних лауреатів показали важливість демократії та інклюзивних інституцій на шляху просування економічного розвитку.

Нобелівську премію з економіки 2024 року отримали вчені Дарон Ацемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон, повідомили в Нобелівському комітеті. Зокрема, вони отримали премію «за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання». 

«Цьогорічні лауреати по-новому пояснили, чому існують такі великі відмінності в добробуті між націями. Одним з важливих пояснень є стійкі відмінності в суспільних інститутах. Досліджуючи різні політичні та економічні системи, запроваджені європейськими колонізаторами, Дарон Ацемоглу, Саймон Джонсон і Джеймс Робінсон змогли продемонструвати зв’язок між інституціями та процвітанням», – зазначили в комітеті.

Також цьогорічні кандидати розробили теоретичні інструменти, за допомогою яких можна пояснити причини збереження відмінностей в інститутах, та як ті можуть змінитися. Ацемоглу, Джонсон та Робінсон зробили внесок у новаторські дослідження про те, що впливає на економічне процвітання країн у довгостроковій перспективі. 

«Їхнє розуміння того, як інституції впливають на процвітання, показує, що робота на підтримку демократії та інклюзивних інституцій є важливим шляхом у просуванні економічного розвитку», – додали в Комітеті.

Минулого року Нобелівську премію в галузі науки отримала Клаудія Голдін «за покращення нашого розуміння результатів жіночого ринку праці». Вона представила перший всеосяжний звіт про доходи жінок та їхню участь на ринку праці протягом століть. Її дослідження розкриває причини змін, а також основні джерела гендерного розриву, що зберігається.

Джерело матеріала
loader