Новий рекорд: у Китаї створили найпотужніший у світі морський вітрогенератор на 26 МВт
Новий рекорд: у Китаї створили найпотужніший у світі морський вітрогенератор на 26 МВт

Новий рекорд: у Китаї створили найпотужніший у світі морський вітрогенератор на 26 МВт

Установка має лопаті діаметром 310 метрів і ротор з охопленням вітру, еквівалентним площі 10,5 футбольного поля. Він повинен забезпечити енергією близько 55 000 будинків.

У суботу, 12 жовтня, китайська компанія Dongfang Electric Corporation оголосила про випуск турбіни для вітряної електростанції потужністю 26 МВт. Вона опублікувала офіційну заяву на своєму сайті.

Турбіна, розроблена компанією Dongfang з реєстрацією незалежних прав власності, зійшла з конвеєра промислового парку морської вітроенергетики в місті Фуцин провінції Фуцзянь. У компанії підкреслили, що на сьогодні це найбільша в світі морська вітряна установка китайського виробництва, вона має найбільшу одиничну потужність і найбільший діаметр лопатей — 310 метрів.

Висота центру маточини агрегату становить 185 метрів, що еквівалентно висоті 63-поверхового житлового будинку, а площа охоплення вітряного ротора еквівалентна 10,5 стандартним футбольним полям. Вітряна турбіна спеціально розроблена для морських районів із середньою та високою швидкістю вітру понад 8 метрів на секунду. Установка має низькі інженерні витрати і низькі витрати на експлуатацію та технічне обслуговування. Вона може забезпечити більш низьку потужність у кіловат-годинах.

За середньої річної швидкості вітру 10 метрів на секунду один блок може виробляти 100 мільйонів кВт*год чистої електроенергії на рік, що повинно задовольнити споживання електроенергії 55 000 звичайних домогосподарств на рік, заощадити понад 30 000 тонн вугілля і скоротити викиди вуглекислого газу на 10 000 тонн.

Морська турбіна від Dongfang Electric Corporation на 26 МВт
Фото: Dongfeng

"Ланцюжок постачання повністю автономний і контрольований. Весь блок складається з більш ніж 30 000 деталей, — наголошується в публікації.

Морська вітряна турбіна використовує технологію напівпрямого приводу третього покоління. Система валів, коробка передач і генератор мають чистий крутний момент, високу опорну здатність і надійність. Порівняно з морською вітряною турбіною з напівпрямим приводом потужністю 18 МВт, підключеною до мережі, крутний момент генератора збільшився на 67%, вібрація вітряної турбіни знизилася на 36,8%, а підвищення температури скоротилося на 5,9%.

Установка оснащена подвійним протитайфунним захистом і здатна протистояти супертайфунам 17 категорії. У вересні 2024 року вітроенергетичні установки, що використовують цю ж технологію, успішно витримали випробування супертайфуном "Козеріг".

Як прокоментувало видання Bloomberg, нова китайська турбіна перевершує все, що існує зараз, і навіть більші станції, вже анонсовані, але ще не побудовані. Наприклад, її потужність на 31% вища за попереднього рекордсмена Dongfang (18 МВт).

Виробники турбін прагнуть збільшити розмір офшорного обладнання, щоб знизити витрати шляхом вироблення більшої кількості енергії з меншої кількості одиниць. Зниження цін все ще необхідне, оскільки технологія залишається дорожчою, ніж викопне паливо, таке як вугілля, у більшості частин світу. Усередині Китаю виробники сильно конкурують один з одним і за останні роки регулярно б'ють рекорди.

Раніше писали, що в червні DongFang Electric Corporation завершила установку вітряної турбіни на 18 МВт у провінції Гуандун. За підрахунками інженерів, вона зможе забезпечити енергією 36 000 домогосподарств.

У вересні інша китайська компанія, Mingyang Smart Energy, представила вітряну турбіну потужністю до 20 МВт. Вона отримала лопаті довжиною до 292 метрів із площею охоплення вітру понад 66 квадратних метрів.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader