Пекін закликав США відмовитися від підтримки «сепаратистів» на Тайвані
Пекін закликав США відмовитися від підтримки «сепаратистів» на Тайвані

Пекін закликав США відмовитися від підтримки «сепаратистів» на Тайвані

Сполучені Штати повинні відмовитися від підтримки сил, які виступають за незалежність Тайваню, якщо насправді прагнуть миру в Тайванській протоці.

Про це на брифінгу заявила речниця МЗС КНР Мао Нін, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Якщо Сполучені Штати дійсно прагнуть миру і стабільності в Тайванській протоці та регіонального процвітання, вони повинні сумлінно дотримуватися принципу одного Китаю і виконати взяті зобов’язання не підтримувати незалежність Тайваню», - сказала Мао, коментуючи заяву Держдепартаменту США про занепокоєння навчаннями армії Китаю навколо острова, що стартували в понеділок.

Дипломат також закликала Вашингтон припинити озброювати Тайвань, бо цим США надсилають хибні сигнали «сепаратистським силам» острова, і зауважила, що тайванське питання є внутрішньою справою Китаю, що не допускає зовнішнього втручання.

«Так звана незалежність Тайваню несумісна з миром у Тайванській протоці. Провокації прихильників незалежності острова не залишаться без відповіді», - застерегла речниця зовнішньополітичного відомства.

Вона додала, що Китай продовжить захищати свої суверенітет та територіальну цілісність.

Тайвань ніколи не входив до складу КНР і з 1949 року, коли прихильники Республіки Китай після поразки у війні з комуністами Мао Цзедуна втекли на острів, управляється власною демократично обраною адміністрацією.

Проте влада материкового Китаю вважає острів своєю територією і погрожує застосувати силу для його «возз’єднання» з КНР.

Як повідомляв Укрінформ, Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтня розпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами.

Навчання проводяться у відповідь на заяви президента Тайваню Лая Чінте 10 жовтня на відзначенні Національного дня про де-факто незалежність острова. Китай назвав свою «гру м’язами» суворим попередженням «сепаратистам», які прагнуть незалежності Тайваню.

Сполучені Штати висловили серйозну стурбованість у зв’язку з військовими навчаннями НВАК у Тайванській протоці та навколо Тайваню, заявивши, що це загрожує ескалацією в регіоні.

Міноборони Тайваню засудило військові маневри Китаю навколо острова, назвавши їх ірраціональними діями, що загрожують миру в регіоні.

Фото: Getty Images

Теги за темою
США Китай
Джерело матеріала
loader
loader