Підвищення податків в Україні: експерт розповів, хто постраждає найсильніше
Підвищення податків в Україні: експерт розповів, хто постраждає найсильніше

Підвищення податків в Україні: експерт розповів, хто постраждає найсильніше

Це призведе до значного збільшення кількості зарплат у конвертах, що, в свою чергу, може мати негативні наслідки для державного бюджету.

Таку думку в етері Громадського радіо висловив експерт Андрій Длігач.

За його словами, вже станом на середину літа близько 35% зарплат перебували в тіньовому секторі. З підвищенням податків та військового збору цей показник може зрости до 45%. Це означає, що кожна друга зарплата в Україні може залишитися поза офіційним обліком, що, безумовно, матиме негативні наслідки для економіки.

Длігач зазначає, що бізнес в Україні уже давно стикається з проблемою непередбачуваності з боку держави. Підприємці звикли планувати свої інвестиції на кілька років уперед, сподіваючись на стабільні умови роботи. Однак постійні зміни в податковій політиці руйнують ці плани, змушуючи бізнесменів розглядати можливість переведення частини своїх працівників у тіньовий сектор.

"Підвищення податків на працю та особисті доходи призводить до руйнування бізнес-моделей. Підприємці починають переводити частину працівників у тінь, аби зберегти свої бізнеси", — підкреслює економіст.

Це не лише шкодить бізнесу, але й зменшує надходження до бюджету. За прогнозами, наступного року держава може недоотримати близько 40 мільярдів гривень.

Нові податкові ставки, які наберуть чинності з 1 листопада, також вплинуть на фізичних осіб-підприємців. ФОПи третьої групи на спрощеній системі будуть платити 1% від обороту, а ФОПи інших груп — військовий збір у розмірі 710 гривень на місяць (тобто 10% від мінімальної зарплати).

Останні новини України:

Також Politeka писала, що буде з гривнею у 2025 році, якщо триватимуть активні бої.

Теги за темою
Україна Економіка податки
Джерело матеріала
loader