SpaceX запустить Europa Clipper NASA до крижаного супутника Юпітера
SpaceX запустить Europa Clipper NASA до крижаного супутника Юпітера

SpaceX запустить Europa Clipper NASA до крижаного супутника Юпітера

Запуск Europa Clipper від NASA запланований на 12:06 за східним часом (16:06 за Гринвічем) сьогодні (14 жовтня), але він може полетіти в будь-який час до 6 листопада. Перша місія NASA в інший океанський світ у нашій Сонячній системі стартує до Юпітера сьогодні (14 жовтня), але якщо ви хочете дивитися її в прямому ефірі, вам потрібно знати, коли налаштуватися.

Europa Clipper, місія NASA вартістю 5 мільярдів доларів США для вивчення солоного океану під льодом супутника Юпітера Європа, стартує в понеділок на ракеті SpaceX Falcon Heavy. Зліт запланований на 12:06 за східним часом (16:06 за Гринвічем) з майданчика 39A в космічному центрі Кеннеді НАСА поблизу мису Канаверал, Флорида.

«Кліпер — це перший космічний корабель NASA, присвячений вивченню світу океану за межами Землі», — сказав журналістам помічник адміністратора NASA Джим Фрі під час брифінгу в неділю ввечері (13 жовтня). Європа вже давно входить до короткого списку вчених найперспективніших місць, де може існувати життя за межами Землі. За словами Фрі, зонд Europa Clipper має на меті зрозуміти, наскільки крижаний Місяць насправді придатний для життя. Ось коли та як дивитися онлайн-запуск місії Europa Clipper.

Наразі NASA планує запустити місію Europa Clipper на важкій ракеті SpaceX Falcon Heavy у понеділок, 14 жовтня, о 12:06 за східним часом (16:06 за Гринвічем). Місія матиме 15-секундне вікно для старту, і SpaceX прагне до кінця цієї можливості. Імовірність гарної погоди під час запуску становить 95%.

SpaceX спочатку мала намір запустити Europa Clipper 10 жовтня, але відклала політ через наближення урагану Мілтон, який пронісся Флоридою за кілька днів до цієї спроби запуску, залишивши мільйони людей без світла по всьому штату. Шторм пошкодив деякі частини Космічного центру Кеннеді, але центр відкрився через кілька днів, щоб відновити підготовку до запуску Europa Clipper. 

«Команди SpaceX і NASA виконали чудову роботу, зберігаючи апаратне забезпечення в безпеці», — сказав Фрі під час брифінгу, додавши, що його серце з усіма, хто постраждав від ураганів «Мілтон» і «Хелен», які йому передували. Так, ви зможете дивитися запуск Europa Clipper онлайн. Насправді у вас є кілька варіантів, де налаштуватися. 

Очікується, що від початку до кінця Europa Clipper NASA прослужить майже 10 років, причому перші 5,5 років будуть витрачені на подорож до Юпітера та Європи, подорож довжиною 1,8 мільярда миль (2,9 мільярда кілометрів). Однак запуск має тривати лише трохи більше ніж годину від старту до розгортання космічного корабля, після чого слідує шестигодинний процес розгортання сонячних батарей. 

Якщо все піде добре, Europa Clipper пролетить біля Марса в березні 2025 року, а потім до Землі в грудні 2026 року, щоб отримати посилення сили тяжіння від кожної планети. Ці зустрічі дозволять зонду прибути до Юпітера 11 квітня 2030 року. Місією керує Лабораторія реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії.

Опинившись на Юпітері, космічний корабель проведе наступні чотири роки, здійснюючи серію близьких обльотів Європи, щоб вивчити крижаний океан Місяця за допомогою набору з дев’яти різних інструментів і експерименту, кожен з яких спрямований на розуміння солоної води океану під ним. поверхню місяця. Радар досліджуватиме глибини цього океану, тоді як інші прилади вимірюватимуть водяні шлейфи, виявлені на Європі космічним телескопом Хаббла. І, звичайно, є зображення Європи, які Кліппер зробить камерою, повідомили представники NASA. 

Джерело матеріала
loader
loader