Урсула фон дер Ляєн назвала передумови для входження будь-якої країни до ЄС
Урсула фон дер Ляєн назвала передумови для входження будь-якої країни до ЄС

Урсула фон дер Ляєн назвала передумови для входження будь-якої країни до ЄС

Розширення ЄС стоїть у порядку денному європейського співтовариства, але найважливішою передумовою для входження будь-якої країни до складу Євросоюзу є її повна відданість європейським цінностям, а також готовність швидко інтегруватися до європейського ринку.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Берліні під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом з нагоди 10-ї річниці Берлінського процесу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«За десять років, що минули, трапилося багато речей, включаючи конфлікти та потрясіння, що призвели до розуміння: розширений Європейський Союз є сильнішим Європейським Союзом. І це була наша відповідальність - наблизити країни, що прагнуть членства, ближче до нас… Зараз розширення ЄС стоїть дуже високо у нашому порядку денному», - зазначила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що у майбутньому ЄС бачить всі країни Західних Балкан у своєму складі, і в процесі їх наближення до членства в ЄС та поступової економічної інтеграції до єдиного ринку саме Берлінський процес відіграє непересічну роль.

Урсула фон дер Ляєн назвала передумови для входження будь-якої країни до ЄС - Фото 1

«Коли ми дивимося у майбутнє, ми бачимо, що всі країни Західних Балкан у цьому майбутньому є частиною нашого Європейського Союзу. Для того, щоб дійти до цього пункту, ми маємо врахувати уроки розширення 2004 року. Першою передумовою є повне прийняття наших європейських цінностей, повага до демократії та верховенства права. Друга передумова – це швидка економічна інтеграція, в якій Берлінський процес також відіграє свою роль. Він завжди був двигуном для економічної інтеграції між ЄС та регіональними ринками Західних Балкан», - додала фон дер Ляєн.

Вона підкреслила, що після початку повномасштабної війни Росії проти України всі країни-кандидати, які прагнуть членства в ЄС, отримали новий імпульс у процесі розширення та помітно додали у зусиллях із впровадження необхідних реформ та у захисті міжнародного права.

Як повідомлялося, Берлінський процес — дипломатична ініціатива, пов'язана з майбутнім розширенням Європейського Союзу та входженням до його складу країн Західних Балкан, яка була започаткована на Берлінській конференції 2014 року.

Ця міжурядова ініціатива співпраці спрямована на пожвавлення багатосторонніх зв’язків між Західними Балканами та окремими державами-членами ЄС, а також на покращення регіональної співпраці на Західних Балканах у питаннях інфраструктури та економічного розвитку.

Ініціатива включає шість країн Західних Балкан, які є кандидатами на членство в ЄС (Чорногорія, Сербія, Північна Македонія, Албанія ) або потенційними кандидатами (Боснія і Герцеговина, Косово), деякі члени ЄС (Австрія, Болгарія, Хорватія, Франція, Греція, Німеччина, Італія, Польща та Словенія) і Сполучене Королівство.

Джерело матеріала
loader