Більшість листів про замінування редакцій та адмінбудівель надійшла з російських IP-адрес, — Нацполіція
Більшість листів про замінування редакцій та адмінбудівель надійшла з російських IP-адрес, — Нацполіція

Більшість листів про замінування редакцій та адмінбудівель надійшла з російських IP-адрес, — Нацполіція

Поліція перевірила всі будівлі, про замінування надходили повідомлення — всі вони виявились хибними.

Поліція перевірила всі будівлі, про замінування яких напередодні, 14 жовтня, масово надходили повідомлення — всі вони виявились хибними. Переважна більшість цих листів надійшла з російських IP-адрес, повідомив департамент комунікації Національної поліції.

«Такі повідомлення — це почерк російських спецслужб, якими вони ведуть проти України гібридну війну, намагаючись спричинити масову паніку та виснажити систему державних та правоохоронних органів», — пише Нацполіція.

Поліцейські опрацювали понад 2000 викликів. Здебільшого це була інформація про мінування адмінбудівель.

За фактом за завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян порушені кримінальні провадження за ст. 259 Кримінального кодексу України.

Аналогічні чи схожі листи отримали також редакції Liga.Net, «Українська правда», «Радіо Свобода», деякі філії Суспільного, державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» та низка інших. Цього ж дня хвиля повідомлень про замінування тривала по всій країні.

Винними за замінування так званий терорист назвав журналісток «Радіо Свобода» Валерію Єгошину, Ірину Сисак та Юлію Химерик, які недавно випустили матеріал про те, як російське ГРУ вербує українських громадян та за невелику плату просить їх підривати військові автомобілі.

Відповідальною за замінування автор листа, який представився Олександром Ассаулюком, просив вважати «терористичну групу Fire Cells Group». Згодом журналісти «Схем» з’ясували, що особа з такими установчими даними проживає в окупованому Росією Криму та має паспорт РФ. За даними журналістів, група, яка взяла на себе відповідальність за «мінування», поширює заклики палити авто та переслідувати українських військових, а її представники пропонували «вбивство за винагороду» топпосадовців та публічних осіб.

Станом на 19:30 14 жовтня Нацполіція повідомила, що перевірила 60% закладів, про які надходили повідомлення про замінування — всі вони не підтвердились.

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Росія Нацполіція мінування
Джерело матеріала
loader
loader