Ексєвродепутатка Жданок, проти якої в Латвії завели справу, залишилася у Брюсселі - ЗМІ
Ексєвродепутатка Жданок, проти якої в Латвії завели справу, залишилася у Брюсселі - ЗМІ

Ексєвродепутатка Жданок, проти якої в Латвії завели справу, залишилася у Брюсселі - ЗМІ

Колишня депутатка Європарламенту, у минулому лідер "Російського союзу Латвії" Тетяна Жданок після закінчення повноважень у ЄП не повернулася до Латвії, де проти неї відкрили кримінальну справу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Влітку латвійська Служба державної безпеки (VDD) провела обшуки на квартирі та на дачі Тетяни Жданок. VDD намагався зібрати докази в межах кримінальної справи про можливу співпрацю Жданок із російськими спецслужбами. Відтоді Жданок публічно ніяк не коментувала ситуацію і загалом зникла з поля зору ЗМІ. У Латвії з'явилися припущення, що вона могла перебратися до Росії.

«Інформація, що є в нашому розпорядженні, не свідчить про те, що пані Жданок залишила європейський простір безпеки. Кримінальний процес триває. Нічого більш детального сказати не можу», - сказав керівник VDD Нормундс Межвієтс.

На початку жовтня однопартійці Жданок зазначали, що наразі вона знаходиться не у Латвії, але із партії РСЛ не виходить. За їх словами, Жданок проживає у Брюсселі, де має посвідку на проживання та квартиру.

VDD не повідомляє, чи вимагалася екстрадиція Жданок до Латвії. Кримінально-процесуальні дії були проведені відразу після того, як Жданок разом із мандатом Європарламенту втратила імунітет. Межвієтс також відмовився відповідати на запитання, чи виданий ордер на її арешт.

У січні 2024 року центр розслідувальної журналістики «Re: Baltica» опублікував статтю, засновану на витоку 19 тисяч електронних листів Тетяни Жданок. Це листування дозволяє припустити, що депутатка Європарламенту активно працювала на користь Росії.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Служба держбезпеки Латвії (VDD) розпочала кримінальний процес проти депутата Європарламенту Тетяни Жданок (Російський союз Латвії) у зв'язку з можливою співпрацею зі спецслужбами РФ.

Фото: LETA

Теги за темою
Росія Європарламент
Джерело матеріала
loader