Хвиля «мінувань» у понеділок: поліція перевірила всі повідомлення - жодне не підтвердилося
Хвиля «мінувань» у понеділок: поліція перевірила всі повідомлення - жодне не підтвердилося

Хвиля «мінувань» у понеділок: поліція перевірила всі повідомлення - жодне не підтвердилося

Поліція перевірила усі об’єкти, щодо яких у понеділок, 14 жовтня, надійшли повідомлення про замінування, і всі ці заяви виявились неправдивими.

Про це поінформував департамент комунікації Нацполіції України, передає Укрінформ.

"Учора, 14 жовтня, по всіх регіонах держави на електронні адреси органів державної влади, місцевого самоврядування та інших об’єктів надійшли анонімні листи про замінування їхніх будівель. Підрозділами поліціївідпрацьовано всі заклади, про які надходили сигнали про замінування - всі вони виявились хибними", - поінформували у поліції.

Зазначається, що переважна кількість цих заяв надійшла з російських IP-адрес. Правоохоронці опрацювали понад 2000 викликів, і основному це була інформація про мінування адмінбудівель.

За фактом завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян були порушені кримінальні провадження за ст. 259 ККУ.

У НПУ заявили, що такі повідомлення – це почерк російських спецслужб, якими вони ведуть проти України гібридну війну, намагаючись спричинити масову паніку та виснажити систему державних та правоохоронних органів.

Хвиля «мінувань» у понеділок: поліція перевірила всі повідомлення - жодне не підтвердилося - Фото 1

Правоохоронці нагадали, що ще у 2022 році у Нацполіції був розроблений та затверджений алгоритм реагування органів та підрозділів поліції на масові повідомлення про загрозу вибуху.

Цим алгоритмом була суттєво підвищена роль оперативної складової, у тому числі щодо застосування підрозділів кіберполіції та кримінального аналізу при відпрацюванні таких повідомлень.

Хвиля «мінувань» у понеділок: поліція перевірила всі повідомлення - жодне не підтвердилося - Фото 2

В установі запевнили, що сил та засобів поліції вистачає, аби забезпечити виконання всіх відповідних безпекових заходів у таких випадках.

"Закликаємо громадян бути уважними та сприяти поліції у виконанні ними службових обов’язків. Також нагадуємо, що за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до восьми років (ст. 259 Кримінального кодексу України)", - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, у понеділок низка органів держвлади, місцевого самоврядування та інших об’єктів по всій Україні отримали на електронні адреси анонімні листи про замінування їхніх будівель. Правоохоронці проводили перевірки у зв'язку із цим.

Теги за темою
поліція
Джерело матеріала
loader