Міноборони Нідерландів придбає 46 танків Leopard
Міноборони Нідерландів придбає 46 танків Leopard

Міноборони Нідерландів придбає 46 танків Leopard

Міністерство оборони Нідерландів у межах масштабних інвестицій в оборону вирішило закупити 46 танків Leopard та нові системи протиповітряної оборони.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

“Міністерство оборони закуповує 46 бойових танківLeopard. Також закуповуються нові системи протиповітряної оборони”, - про це повідомив держсекретар Міноборони Нідерландів Гейс Туйнман у листі до парламенту.

Планується закупівля 46 танків Leopard-2A8, аби відновити повноцінний танковий батальйон.

“Зазвичай такий батальйон складається з 52 танків, але поки що закуповується 46 танків. Перші танки Leopard-2A8 повинні надійти у 2027 році”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що безпілотні комплекси повинні спочатку доповнити батальйон, після чого буде вирішено, чи потрібно закуповувати шість додаткових танків.

“З відновленням бойового танка Нідерланди зміцнюють бойову міць своїх збройних сил. Цим ми також виконуємо те, що НАТО вимагає від Нідерландів", – заявив Туйнман.

Вартість танків оцінюють від 1 до 2,5 млрд євро.

Додатково нідерландське Міноборони закупить зенітні системи – чотири одиниці SHORAD (систем протиповітряної оборони малої дальності) і шість одиниць MRAD (середнього радіуса дії) для заміни нинішніх.

Нова система SHORAD зможе збивати літаки, вертольоти та ракети на відстані близько 15 кілометрів, а система середньої дальності – на відстані до 50 кілометрів. Вартість цієї закупівлі становить близько 2,6 мільярда євро, а постачання почнуться з 2028 року.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах 27 вересня відбувся прощальний політ винищувачів F-16. Військово-повітряні сили цієї країни зняли їх з озброєння та перейшли на F-35.

Виведені з експлуатації літаки будуть передані іншим країнам. Загалом ідеться про 42 винищувачі, 18 з яких мають бути направлені до центру підготовки пілотів у Румунії та 24 – до України.

 Фото: Міноборони Нідерландів

Джерело матеріала
loader