Про молитви Бадоєву, критику Євробачення і молодих артистів України: LATEXFAUNA ексклюзивно для Фокуса

Український інді-чілвейв гурт LATEXFAUNA, який готується до всеукраїнського туру містами України, в ексклюзивному інтерв'ю Фокусу розповів, чи планують щось грандіозне для своїх шанувальників, як їм вдалося зняти кліп в Алана Бадоєва та в якому жанрі пишуть свою музику.

Український гурт LATEXFAUNA, який готується дати концерти у восьми містах України — Києві, Полтаві, Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Рівному, Львові та Ужгороді — поділився з Фокусом, як наважилися запропонувати співпрацю Алану Бадоєву, чому не хочуть йти на "Євробачення" і за що їхній гурт найбільше хейтять.

Розкажіть, чому обрали саме таку стилістику творчості і як би ви її описали самостійно?

Ми не обирали собі стилістику творчості. Коли ми з хлопцями зібралися як гурт, то домовилися ще ʼʼна березіʼʼ, що не будемо ні під кого косити і шукатимемо власне звучання. На це в нас пішов приблизно рік. Рік ми сиділи в підсобці, грали, бринкали, бринкали, грали, поки не намацали власне це звучання, яке в нас зараз є. Ми зрозуміли, що це класне звучання і воно нам всім одночасно подобається, попри те, що всі ми слухаємо різну музику. Якщо його базово описати, то це New Wave. От все, що пишуть інді, там інді — це не стиль музики, інді — це економічний підхід до гурту. А стиль все ж таки New Wave, синті-поп, іноді електроніка, іноді десь якісь нотки EDM, багато фанку. Зараз дуже важко використовувати один стиль, все змішується, тому й у нас намішано. Але якщо говорити про базовий жанр, то це New Wave.

Чи плануєте ви підвищувати свою планку у творчості?

Ми плануємо постійно писати пісні. Нам кожна пісня здається, що це щось нове, хоча хейтери кажуть, що всі наші пісні однакові. А на нашу думку, вони дуже різні. Прикол не в тому, щоб підвищувати планку, а в тому, щоб синтезувати нові смисли і нові хуки музичні. Все інше, підвищувати планку, це про успішний успіх. А ми музикою в принципі не для успішного успіху займаємося, а тому що це наше хобі, ми від нього кайфуємо. Все класне і талановите виходить граючи. Якщо ми тільки почнемо про підвищення планок, то одразу кудись усе піде під три чорти. Це вже якийсь бізнес-план і можна залізти не туди, коли виходить не творчість, а гівно.

ЛАТЕКСФАУНА

Нещодавно LATEXFAUNA презентувала новий кліп від Алана Бадоєва на новий міксингл LUCERNA Розкажіть про свою співпрацю з режисером і кліпмейкером?

Почалося все з того, що ми помітили, що Алан Бадоєв підписався на наш Інстаграм. Йому залетів наш кліп "Cerkaschyna". Він його репостив і писав, що це його найулюбленіший трек. Тоді ми зрозуміли, що сподобалися цьому метру. І коли настав час написали йому підлесливо і запитали, яким богам молитися, щоб пан Алан Бадоєв зняв нам кліп. Ми з ним зідзвонилися і сказали, що в нас є велика мрія, щоб нам Алан Бадоєв зняв кліп, тому що, коли ми ще були піс***ами газованими, то Алан Бадоєв був уже Аланом Бадоєвим. Він розсміявся, сказав: ʼʼВсе, я знімаю вам кліпʼʼ. І все. Потім ми перейшли до узгодження ідей.

LATEXFAUNA група

Розкажіть докладніше про роботу над кліпом на пісню LUCERNA в режисурі Алана Бадоєва?

Ідей було десь штук сім. Знімали цілу добу. Те, що за картинкою виглядає як день, насправді знято в ніч. А те, що виглядає як ніч, насправді знято вдень. Це два різні павільйони. Ось той павільйон із вогнем, це навіть спеціальний павільйон, у якому є витяжки, у якого є газові спеціальні підводи, щоб вогонь той палив. Так що весь цей вогонь, він не знятий на зеленці — на грінскріні. Це все трушно знято.

ЛАТЕКСФАУНА

Скоро Ваш великий концерт у Києві та концертний тур Україною. Розкажіть, що Ви плануєте показати глядачам? Чим будете дивувати?

Дивувати нічим не будемо. Людям від нашого гурту потрібно одне: слухати наші пісні і кайфувати під них. Ми ж не такий попертист, який виходить і літає на канатах, бо йому треба шоу. Люди у нас люблять саме нашу музику, наші треки. Ми живемо в їхніх плеєрах. Вони хочуть прийти і бути з нами не через плеєр, а наживо. Ось і все. Насправді людям потрібна тільки тусовка і блаженство від наших ох*єнних треків.

Про тур, те саме: приїжджаємо, граємо, людям подобається, усі заплатили гроші, усі пішли задонатили. І клас.

ЛАТЕКСФАУНА

Назвіть, кого ви вважаєте успішними молодими українськими виконавцями?

Нещодавно мені сподобалася співачка Kler, яку я чомусь раніше не чув. Мені дуже зайшли її саунд, манера, вокал — і її тексти. те, що з нового. Раніше я завжди говорив про гурти й артистів, які були нашими сучасниками. Але зараз ми вже, якби не сказати, що супермолоді, ну і не старі. Але ось із нових мені сподобалася Kler.

Не можу не запитати, адже зараз активно триває прийом заявок на Національний відбір Євробачення-2025. Чи не планує LATEXFAUNA подати заявку?

Ні. Щороку нас туди кличуть. Хлопці, прийдіть на "Євробачення", візьміть участь, ми дуже вас просимо. Ми ніколи не збиралися йти на "Євробачення" і не підемо, тому що нам це не цікаво, по-перше. А по-друге, вибачте, на такому трошки зоновському жаргоні: "Нам не в масть брати участь у "Євробаченні"". 90% людей туди йдуть, щоб отримати якусь популярність і щоб це їх ліфтануло, як артистів. Наша популярність нас влаштовує з головою, навіть більше-ніж… Ми взагалі не планували дійти до того, до чого ми дійшли. Але ми дійшли, тож доведеться йти далі. По суті порівнювати нас з кимось, це нижче нашої гідності. Ми ж культовий гурт.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Khayat дав інтерв'ю Фокусу , в якому розповів про стосунки з Тіною Кароль, ставлення до Клавдії Петрівни, власного продюсера та особисте життя.