Оформлення довіреності під час війни: що варто знати
Оформлення довіреності під час війни: що варто знати

Оформлення довіреності під час війни: що варто знати

Оформлення довіреності під час війни: що варто знати

Існує багато міфів стосовно цього питання.

Через війну, яку розпочала Росія, українці живуть в умовах воєнного стану. В цей час діють інші правові норми.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, які особливості оформлення довіреності в умовах воєнного часу та спростували популярні міфи.

Чи може довіреність бути викладена не на бланку, а на звичайному білому папері

Довіреність викладена на білому не бланковому папері, яка містить реквізити нотаріуса (герб, найменування державної нотаріальної контори/прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса (приватного нотаріуса), місцезнаходження державної нотаріальної контори/приватного нотаріуса), скріплена його підписом та печаткою на час воєнного часу та на 1 місяць після його скасування (закінчення) прирівнюється до такої, яка викладена на бланку нотаріального документа.

Для перевірки дійсності такої довіреності заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом 2-ох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності.

Чи можна оформити довіреність онлайн

Для оформлення довіреності існує спеціальна процедура, яка включає у себе процедуру встановлення особи. Законодавством не передбачена можливість оформлення довіреності онлайн.

Законом України «Про нотаріат» встановлені певні правила для вчинення нотаріальних дій, в тому числі й посвідчення довіреності:

  • вчиняються на робочому місці нотаріуса (крім випадків, коли особа не може самостійно з'явитися до нотаріуса, наприклад, внаслідок важкої хвороби, відбування покарання тощо - в такому випадку нотаріус виїжджає до особи);
  • вчиняються лише в присутності їх учасників або їх уповноважених представників;
  • вчиняються після встановлення особи, яка за ними звернулася;
  • вчиняються після того, як нотаріус перевірить чи може конкретна особа звертатися за вчиненням нотаріальної дії (наприклад, 14-річна особа навіть маючи паспорт громадянина України не має права продати належну їй квартиру) та чи усвідомлює значення своїх дій;
  • реєструються в Реєстрі вчинення нотаріальних дій з проставленням особистого підпису особи, яка звернулася за вчиненням такої дії.

Чи можна оформити довіреність за кордоном

Громадяни України можуть звернутися за видачею довіреності до дипломатичного представництва України за кордоном або до компетентних органів держави перебування. Водночас у першому випадку слід врахувати необхідність попереднього запису до дипломатичного представництва, а у другому - вартість послуг та потребу подальшої легалізації документа в Україні.

Чи правда, що видача довіреностей на право розпорядження нерухомим майном здійснюються лише певними нотаріусами

Таке правило справді діяло, але відповідно до постанови Кабміну від 12 грудня 2023 р. №1309 втратило чинність. Тобто станом на сьогодні немає жодних переліків і можна звертатися за посвідченням довіреності до будь-якого нотаріуса на території України.

Чи можна оформити довіреність на окупованій території

Чинення нотаріальних дій нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовані на тимчасово окупованій території, згідно з відповідним переліком територій, забороняється.

Нагадаємо, як в електронному вигляді подати до ПФУ документи про стаж, набутий до 01.01.2004.

Джерело матеріала
loader