Проукраїнські громадяни, колаборанти та "болото": які настрої в Криму
Проукраїнські громадяни, колаборанти та "болото": які настрої в Криму

Проукраїнські громадяни, колаборанти та "болото": які настрої в Криму

Голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв розповів про настрої різних груп населення в окупованому Криму. За його словами, мешканців півострова можна умовно поділити на три категорії.

Перша категорія - проукраїнськи налаштовані громадяни. Попри страх від вибухів, вони сподіваються на звільнення Криму та відновлення української влади, повідомляє моніторингова група Кримський вітер.

"Якщо ми говоримо про українську частину населення, то, звичайно ж, їм хоч і страшно, коли виникають якісь вибухи, але при цьому у них з'являється надія, що все-таки Крим буде звільнений і, відповідно, ситуація в Криму зміниться, вони будуть вільними", - зазначив він.

Друга категорія - колаборанти та громадяни Росії, які незаконно переселилися до Криму після окупації. Вони переважно споживають російську пропаганду, але останні події змушують їх замислитися про тимчасовість свого перебування на півострові.

"Вони дивляться місцеве телебачення чи федеральне телебачення. І, звичайно, єдине, що на них впливає, коли періодично відбуваються вибухи на військових логістичних об'єктах на території тимчасово окупованої Автономної республіки Крим, звичайно ж, вони починають все більше й більше замислюватись про всі процеси", - зазначив Барієв.

Третя категорія - так зване "болото". Ці люди байдужі до політичної ситуації і орієнтуються лише на власний добробут. Спочатку вони позитивно сприйняли окупацію через економічні вигоди, але зараз їхнє ставлення змінюється через погіршення ситуації з безпекою та економікою.

"Ця категорія у 2014-2016 роках нормально сприйняла процес окупації, оскільки була індексація, високі заробітні плати. Це було несподівано, коли вони побачили, що масово розпочалися різні інфраструктурні проекти на території Криму. Звичайно, вони сприймали на той момент все одним чином, а зараз інакше, бо зараз у Криму виявилося неспокійно, таки в українські часи не було жодних вибухів, було все гаразд. По-друге, пенсії та зарплати не зростають. І, звичайно, коли йдеться про продукти харчування, для цієї категорії це теж дуже важливо, то вони на території Криму шукають українські продукти, бо вони і за якістю, і за смаком набагато кращі. І ось, враховуючи, що все ж таки стало в Криму неспокійно, небезпечно, ця категорія людей починає змінюватися в тому плані, що швидше закінчилася б ця ситуація, і щоб жити вже спокійно. Ми можемо розраховувати, що ця категорія людей нормально сприйматиме процеси деокупації. Головне, щоб для них було нормально забезпечене їхнє життя", — пояснив він.

Барієв підкреслив важливість розуміння цих відмінностей у настроях населення Криму для майбутніх процесів деокупації та реінтеграції півострова.

Джерело матеріала
loader
loader