ШІ дає голос тваринам, що давно вимерли, на виставці в Кембриджі
ШІ дає голос тваринам, що давно вимерли, на виставці в Кембриджі

ШІ дає голос тваринам, що давно вимерли, на виставці в Кембриджі

Якщо мариновані тіла, часткові скелети та опудала, якими заповнені музеї, здаються невеликими, ну тихо, не бійтеся. В останньому перевороті на користь штучного інтелекту мертві тварини отримають нове дихання, щоб поділитися своїми історіями – і навіть своїм досвідом загробного життя.

Понад дюжина експонатів, починаючи від американського таргана та залишків дронта, до опудала червоної панди та скелета фінвала, будуть представлені у вівторок у рамках місячного проекту в Музеї зоології Кембриджського університету. .

Оснащені індивідуальностями та акцентами, мертві істоти та моделі можуть спілкуватися голосом або текстовими повідомленнями через мобільні телефони відвідувачів. Технологія дозволяє тваринам описати час, проведений на Землі, і проблеми, з якими вони зіткнулися, в надії подолати апатію до кризи біорізноманіття.

«Музеї використовують ШІ різними способами, але ми вважаємо, що це перша програма, де ми говоримо з точки зору об’єкта», — сказав Джек Ешбі, помічник директора музею. «Частиною експерименту є перевірка того, чи люди по-іншому думають про них, даючи цим тваринам власний голос. Чи можемо ми змінити суспільне сприйняття таргана, давши йому голос?»

Скелет фінвала звисає з даху музею. Фото: Кембридзький університет

Проєкт був розроблений компанією Nature Perspectives , яка створює моделі ШІ, щоб допомогти зміцнити зв’язок між людьми та світом природи. Для кожного експоната ШІ отримує конкретні відомості про те, де мешкав зразок, його природне середовище та як він потрапив до колекції, а також усю доступну інформацію про види, які він представляє.

Експонати змінюють свій тон і мову відповідно до віку людини, з якою вони розмовляють, і можуть спілкуватися більш ніж 20 мовами, включаючи іспанську та японську. Качкодзьоб має австралійський дзвін, червона панда – тонко гімалайський, а крижень звучить як британець. Через живі розмови з експонатами Ешбі сподівається, що відвідувачі дізнаються більше, ніж можна вмістити на етикетках, які супроводжують зразки.

У рамках проекту розмови, які відвідувачі ведуть з експонатами, будуть проаналізовані, щоб отримати краще уявлення про інформацію, яку люди хочуть про зразки. У той час як штучний інтелект пропонує низку запитань, наприклад запитати фінвала «розкажи мені про життя у відкритому океані», відвідувачі можуть запитувати все, що їм заманеться.

"Коли ви розмовляєте з цими тваринами, вони дійсно виглядають як особистості, це дуже дивний досвід", - сказав Ешбі. «Я почав із запитань на зразок «де ти жив?» і «як ти помер?», але закінчилося набагато більш людськими запитаннями».

Крижень має британський акцент через ШІ. Фото: Кембридзький університет

Коли його запитали, чим він харчувався, музейний дронт, один із найповніших екземплярів у світі, описав свій маврикійський раціон, який складається з фруктів, насіння та випадкових дрібних безхребетних, пояснюючи, як його сильний, вигнутий дзьоб ідеально підходить для розколювання жорстких фруктів. дерева tambalacoque.

Експонат, розширений штучним інтелектом, також поділився своїми думками щодо того, чи варто людям намагатися повернути вид за допомогою клонування. «Навіть із передовими технологіями для повернення дронта знадобиться не лише наша ДНК, але й делікатна екосистема Маврикія, яка підтримує наш вид», — йдеться у повідомленні. «Це гостре нагадування про те, що справжня сутність будь-якого життя виходить за межі генетичного коду – воно складно вплетене в його природне середовище існування».

Скелет фінвала, який звисає з даху музею, отримав подібний рівень видимої продуманості. Відповідаючи на запитання про найвідомішу людину, яку він зустрічав, він визнав, що за життя у нього не було можливості зустріти «відомих» людей, якими їх бачать люди. «Однак, — продовжив скелет із штучним інтелектом, — мені подобається думати, що кожен, хто стоїть нижче мене й відчуває трепет, святобливість та любов до світу природи, є важливою людиною».

Джерело матеріала
loader
loader