Швеція збільшує витрати на оборону
Швеція збільшує витрати на оборону

Швеція збільшує витрати на оборону

Загалом наступного року оборонні витрати країни збільшаться на 10% – це частина довгострокового стимулювання.

Швеція представила оборонний законопроєкт, згідно з яким військові витрати країни наступного року збільшаться до 2,4% ВВП і більше. Їх збільшення продиктоване загрозою з боку Росії. Про це у вівторок, 15 жовтня, заявив міністр оборони королівства Пол Йонсон в інтерв’ю виданню

“Ризик нападу не можна виключати. Росія є головною загрозою для Швеції, і вона становить загрозу для всього Альянсу НАТО”, – заявив він.

Йонсон зауважив, що наразі РФ не зможе напасти бо зосереджена на полі бою в Україні проте, вказав урядовець, “Кремль може піти на ризики”. 

За його словами, королівство запланувало додаткові військові витрати на 15 млрд євро, іще 3,146 млрд євро будуть витрачені на цивільну оборону до 2030 року

“Відповідно, до 2028 року оборонний бюджет Швеції становитиме 2,6% ВВП, що перевищує цільовий показник НАТО у щонайменше 2%”, – підкреслив Йонсон. 

Міністр повідомив, що гроші будуть витрачені на зміцнення енергетичних і транспортних мереж країни, модернізацію системи охорони здоров’я та фінансів.

“Цивільна і військова оборона – це дві сторони однієї медалі”, – заявив Йонсон.

Крім того, Швеція закупить нову бронетехніку, берегові ракетні засоби, реактивну артилерію, літаки-розвідники, універсальні вертольоти та винищувачі. Також планується модернізація п’яти корветів класу Visby, а ще Військово-морські сили придбають три бойові кораблі класу Lulea. 

Окрім цього заплановано до 10 000 збільшити кількість призовників до 2030 року, а загальна чисельність армії країни має зрости на близько 27 000 чоловіків та жінок – до 115 000 осіб. 

Бундесвер потребуватиме до 35 тисяч додаткових солдатів, аби відповідати новим оборонним вимогам НАТО. 

Понад п’ять тисяч укранців, які звернулися до рекрутингових центрів, уже стали кандидатами до лав Сил оборони України. Найбільш запитів було на посади водіїв, штабних працівників й операторів безпілотних апаратів. 



Теги за темою
Росія оборона
Джерело матеріала
loader
loader