Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome
Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome

Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome

Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome - Фото 1

Згідно зі скриншотом, опублікованим розробником uBlock Origin Реймондом Гіллом, Google Chrome вже почав поетапне вимкнення блокувальника.

Ця зміна відбувається через перехід Google Chrome на Manifest V3Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome - Фото 2Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome - Фото 3Що таке Manifest? Manifest повідомляє браузеру різну інформацію про розширення, від його назви та номера версії до дозволів, які воно використовуватиме, і в яких версіях браузера працюватиме. Нові версії формату змінюють доступ до функцій, до яких розширення мають доступ. Наприклад, Manifest V3 у Chrome більше не дозволяє розробнику завантажувати код із віддаленого сервера. — нову специфікацію розширення, яка може вплинути на ефективність деяких засобів блокування реклами.

Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome

У відповідь на це uBlock Origin запустив uBlock Origin Lite, який використовує Manifest V3. Однак розширення доведеться встановлювати вручну, оскільки воно «надто відрізняється від uBO, щоб бути автоматичною заміною» (відповідно до FAQ Гілла, опублікованого на GitHub).

Водночас uBlock Origin Lite має обмежені можливості фільтрації, оскільки специфікація Manifest V3 накладає обмеження на API Declarative Net Request, який використовується розширеннями для блокування реклами.

Речник Google Скотт Вестовер в коментарі The Verge сказав, що понад 93% «активно підтримуваних» розширень у вебмагазині Chrome нині використовують Manifest V3.

«Усі найпопулярніші розширення для фільтрації вмісту мають доступні версії Manifest V3 — з опціями для користувачів AdBlock, Adblock Plus, uBlock Origin і AdGuard», — сказав Вестовер.

Оскільки Google планує повний випуск Manifest V3 на початок 2025 року, компанія заявила, що цього року почне поступово вимикати розширення Manifest V2, перш ніж повністю їх видалити.

Google почав автоматично вимикати uBlock Origin в браузері Chrome - Фото 5
Теги за темою
Google
Джерело матеріала
loader