Новий рекорд НВАК: біля берегів Тайваню за день пролетіло 153 китайських бойових літаків
Новий рекорд НВАК: біля берегів Тайваню за день пролетіло 153 китайських бойових літаків

Новий рекорд НВАК: біля берегів Тайваню за день пролетіло 153 китайських бойових літаків

Китай провів навчання "Спільний меч — 2024B" поблизу Тайваню, в якому, крім фронтової авіації, брали участь авіаносець CNS Liaoning, 14 кораблів ВМС Китаю, а також 12 кораблів берегової охорони.

Міністерство оборони Тайваню 15 жовтня зафіксувало рекордну кількість китайських бойових літаків, які беруть участь у військових навчаннях біля узбережжя острова. Під час навчань, що дістали назву "Спільний меч — 2024B", Китай за один день спрямував до кордонів Тайваню 153 бойові літаки, передає Deutsche Welle.

Оборонне відомство Тайваню назвало цю цифру денним рекордом, при цьому з помічених літаків 111 машин перетнули серединну лінію Тайванської протоки, що розділяє Китай і Тайвань. Причому китайські маневри завершилися о 6:00 ранку за місцевим часом і тривали майже 25 годин.

Крім того, тайванські військові протягом того ж періоду помітили 14 кораблів ВМС Китаю поблизу острова, а також 12 кораблів берегової охорони полюс і один авіаносець CNS Liaoning.

Картографічні дані про розміщення сил НВАК навколо Тайваню
Фото: Відкриті джерела

Демонстрація сили

Судячи з нарощування військової присутності в регіоні, Пекін не приховує, що навчання спрямовані проти "сепаратистських дій" Тайваню. За деякими оцінками, китайські навчання "Спільний меч-2024B" проводять у відповідь на промову, виголошену президентом Тайваню Лай Цінде з нагоди Національного дня 10 жовтня. У ній політик наголосив на демократичних орієнтирах і свободах тайванців.

"Сьогодні Китайська Республіка пустила своє коріння на островах Тайвань, Пенху, Цзіньмень і Мацзу і не підпорядковується Китайській Народній Республіці. Демократія і свобода процвітають на нашій землі, і КНР не має права представляти Тайвань", — сказав зокрема Цінде.

За даними НВАК, навчання були зосереджені на "патрулюванні морської та повітряної бойової готовності, блокаді портів і ключових районів, а також нападах на морські та наземні цілі". А загалом китайські військові назвали навчання "суворим попередженням".

Зазначимо, що Тайвань, який перебуває під постійною загрозою нападу з 1949 року, стикається зі зростаючою активністю НВАК поблизу своїх кордонів. За останні п'ять років військові навчання Китаю стали регулярними, а риторика Пекіна з приводу приєднання острова до материкового Китаю посилюється, викликаючи тривогу не тільки на Тайвані, а й у його союзників.

Важливо Система "снайпер": F-16 ВПС Тайваню взяв на приціл китайський винищувач J-15 (відео)

Нагадаємо, 27 вересня в порт Гаосюн на Тайвані прибула перша партія протикорабельних ракетних систем Harpoon, які озброєні новітніми ракетами RGM-84L-4 Block II з дальністю до 124 км. Зброя здатна вражати широкий спектр цілей, включно з надводними кораблями та наземними об'єктами противника.

Теги за темою
Китай Літак авіація
Джерело матеріала
loader
loader