У Нідерландах другий рік поспіль проходять курси з вивчення української мови
У Нідерландах другий рік поспіль проходять курси з вивчення української мови

У Нідерландах другий рік поспіль проходять курси з вивчення української мови

В Амстердамському університеті (UvA) стартували курси з вивчення української мови.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, курси з вивчення української мови в Амстердамському університеті проходять вже другий рік поспіль.

На курс цьогоріч зареєструвався 31 студент. «Це люди з Нідерландів, Австралії, Фінляндії, Італії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Туреччини, Грузії, Угорщини», - каже мовознавиця Оксана Конончук, яка викладає курс української мови в Амстердамському університеті (UvA).

Конончук через повномасштабну війну Росії в Україні виїхала з Києва до Амстердама і зараз є запрошеним дослідником в Амстердамському університеті (UvA).

У Нідерландах другий рік поспіль проходять курси з вивчення української мови - Фото 1

«Найскладнішою у вивченні української мови для студентів є граматика, як на мене, бо вимова вдається дуже добре... Наприклад, є в групі нідерландець Лукас, то в нього розкішна вимова», - розповідає мовознавиця.

У Нідерландах другий рік поспіль проходять курси з вивчення української мови - Фото 2

Конончук також зазначила, що вивчення української мови, історії та культури у світі є дуже важливим, адже саме так можна протидіяти російській агресії та пропаганді. «Вивчення та викладання української мови – це одна з форм боротьби з тоталітарним режимом, який зараз веде агресію проти нас. Я запитувала у студентів чому вони вирішили вивчати українську мову і вони сказали, що хоті б мати змогу читати новини українською, читати українські першоджерела, мати доступ до інформації. Це боротьба з пропагандою російською. Тож це одна з причин чому це важливо», - сказала вона.

За її словами, студенти також бачать відмінності української мови від російської. «Наші вороги стверджують, що української мови нема, української культури нема, України нема. Але ж не можна вивчати те, чого нема. Тож студенти нестимуть далі свої знання про українську мову, українську культуру, розвінчуючи ці міфи. Також на першому занятті ми говорили про відмінності мов та про те, які слов'янські мови найближчі до української мови. І для багатьох студентів було сюрпризом, що виявляється не російська мова найближча до української, а білоруська, польська, словацька, а російська там десь далі. Також потім підходили до мене студенти та казали, що була в них там десь дискусія, і що вони вже мали аргументи та могли пояснити, що українська мова дуже відрізняється від російської мови. Тож вони вже можуть аргументувати та пояснити, що це не одне й те саме і йдуть з цими аргументами в суспільство», - каже мовознавиця.

Вона зазначила, що цікавість до української мови другий рік поспіль залишається високою.

Як повідомляв Укрінформ, Амстердамський університет (UvA) пропонує два курси у сфері української мови та культури. Це робить UvA єдиним університетом Нідерландів, де студенти можуть вивчати повноцінні українські курси.

У першому семестрі 2023 року було два мовні курси: українська 1 та українська 2. Курси частково можливі завдяки субсидії EPICUR, програми європейської співпраці у галузі освіти. 

Фото: Ірина Драбок

Теги за темою
Нідерланди
Джерело матеріала
loader
loader