Корвет "Іван Мазепа" проходить чергові ходові випробування в морі
Корвет "Іван Мазепа" проходить чергові ходові випробування в морі

Корвет "Іван Мазепа" проходить чергові ходові випробування в морі

Корвет "Іван Мазепа" проходить чергові ходові випробування в морі

У липні український корвет проекту Ada, збудований в Туреччині, успішно пройшов державні випробування у морі

Багатоцільовий корабель класу корвет «Гетьман Іван Мазепа» Військово-морських сил проходить чергові ходові випробування в морі.

Відповідне відео опублікували Військово-морські сили ЗСУ.

«Україна — морська держава! Корвет Гетьман Іван Мазепа вийшов на ходові випробування в морі. Разом до перемоги!» — написано під опублікованим відео.

У межах випробувань з корвета випускали торпеду, а також проходили тренування з посадки гелікоптера.

У липні український корвет «Гетьман Іван Мазепа» проєкту Ada, який було побудовано у Туреччині, успішно пройшов ходові (державні) випробування в морі. 

Корвет «Гетьман Іван Мазепа», який став першим кораблем такого класу для ВМС, спустили на воду 2 жовтня 2022 року. Другий — «Гетьман Іван Виговський».

Україна й Туреччина ще у 2020 році підписали угоду про будівництво для України двох корветів. «Гетьмана Мазепу» почали будувати у 2021-му, а до кінця 2022 року планували із частковим оснащенням відправити до України на добудову. У 2021 році очікувалося, що цей корвет стане частиною ВМС у 2024-му, коли його добудують в Україні.

За даними «Мілітарного»,  передає Громадське, 29 травня «Гетьман Іван Мазепа» вийшов із корабельні RMK Marine на свої перші ходові випробування. На оприлюднених фотографіях було видно, що він озброєний 76-міліметровою корабельною артилерійською установкою Super Rapid виробництва італійської компанії OTO Melara.

Над ангаром для гелікоптера встановлена морська версія турецької 35-мм зенітної установки Korkut від компанії Aselsan. Іншою продукцією компанії на борту «Мазепи» є 12,7-міліметрові дистанційно керовані установки STAMP, які встановлені по лівому та правому бортах корабля.

Для захисту з повітря корвет має бути озброєний ЗРК MICA VL. А як основну торпеду розглядали Murene 90 Impact.

«Гетьман Іван Мазепа» має замінити фрегат «Гетьман Сагайдачний». На момент повномасштабного вторгнення «Сагайдачний» не був спроможний брати участь у відбитті агресії, тому, щоб він не дістався окупантам, його затопили.

Джерело матеріала
loader