175 000 солдатів, захоплення Києва та усунення Зеленського: що знали США про наміри Путіна до вторгнення
175 000 солдатів, захоплення Києва та усунення Зеленського: що знали США про наміри Путіна до вторгнення

175 000 солдатів, захоплення Києва та усунення Зеленського: що знали США про наміри Путіна до вторгнення

За даними книги Боба Вудварда, у жовтні 2021 року розвідка США отримала детальну інформацію про плани Росії щодо вторгнення в Україну. Згідно з цими даними, Росія планувала задіяти 175 000 військовослужбовців для повномасштабного вторгнення в Україну.

Метою було захопити контроль над усією територією країни, усунути президента Зеленського та взяти під контроль столицю Київ. У розвідки США були точні дані про те, як Росія планувала захоплювати конкретні міста і як розподілялися обов'язки між російськими військовими та спецслужбами щодо утримання контролю над ними.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив на нараді з президентом Байденом: "Це те, що Путін планує зробити". За його словами, розвідка була впевнена в намірах Росії. Держсекретар Ентоні Блінкен був вражений рівнем деталізації розвідданих: "План дуже добре опрацьований, остаточне рішення ще не прийнято, але все готово до натискання на спусковий гачок".

При цьому американське керівництво з труднощами розуміло логіку Путіна. Як зазначив Блінкен: "Коли ми дивимося на це з нашої точки зору, це звучить божевільно. Але якщо поставити себе на місце Путіна, можливо, не так вже й божевільно".

За даними розвідки, Путін вважав, що більшість українців вітали б російські війська, наслідки для Росії будуть короткостроковими, високі ціни на енергоносії ускладнять для Європи приєднання до санкцій США, а рішучість Заходу з часом ослабне через нестачу продовольства, інфляцію та енергетичну кризу.

Президент Байден доручив своїй команді спробувати запобігти вторгненню і повністю підготуватися до нього. "Якщо це станеться, ми повинні бути в максимально вигідній позиції, щоб наша відповідь посилила, а не ослабила наші інтереси", - сказав Байден. Для попередження Путіна Байден направив до Москви директора ЦРУ Бернса. На зустрічі з Путіним Бернс заявив: "Ми стурбовані тим, що ви серйозно розглядаєте можливість великомасштабного вторгнення в Україну. Це було б помилкою".

Бернс попередив про наслідки: "Ми згуртуємо Захід, ми введемо жорсткі економічні санкції, нищівні економічні санкції. Україна - суверенна держава. Ми продовжимо підтримувати Україну. Ми скоригуємо нашу військову присутність у Європі". Путін у відповідь назвав Україну "слабкою і розділеною" і заявив, що "інтереси Росії вимагають контролю над вибором України". Після зустрічі Бернс доповів Байдену: "У мене склалося дуже сильне враження, що Путін вже майже прийняв рішення почати війну".

За даними книги Вудварда, Путін остаточно помішався на "українському питанні" під час ізоляції через COVID.

Теги за темою
Володимир Путін Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader