Карта бойових дій в Україні 17 жовтня
Карта бойових дій в Україні 17 жовтня

Карта бойових дій в Україні 17 жовтня

Сьогодні, 17 жовтня, в Україні розпочався 967 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російська армія наступає по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ. 

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 17 жовтня.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Ситуація в Курській області залишається напруженою. Через погіршення погодних умов сповільнилося просування як російських, так і українських сил. Українські військові, що діють в регіоні, повідомили про атаки російських підрозділів невеликими групами піхоти на бойових машинах-амфібіях. Проблеми з координацією між українськими підрозділами, викликані поганою погодою, можуть сприяти успішним контратакам російських військ.

Російські сили нещодавно просунулися на західному боці українського виступу, зокрема біля населених пунктів Любимівка та Круглене. 15 і 16 жовтня тривали бої за контроль над населеними пунктами Ольговка та Новоіванівка. За повідомленнями, українські війська змогли відновити контроль над деякими позиціями в Ольговці.

Також активні бої фіксувалися на південний схід від Коренево, включаючи такі населені пункти як Любимівка, Зелений Шлях та Новоіванівка. Російські джерела визнають, що важкі погодні умови та бруд уповільнюють бойові дії, змушуючи їх покладатися на артилерію.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

16 жовтня українські війська просунулися на північ від Харкова, продовжуючи бої на півночі Харківської області. Головне управління військової розвідки України (ГУР) повідомило, що їхні підрозділи очистили лісовий масив площею 400 гектарів на північ від Липців 15 жовтня, знищивши три російські мотострілецькі батальйони, загін "Штурм" та розвідувальну роту 7-го мотострілецького полку.

Російські сили 15-16 жовтня атакували на північний схід від Харкова, поблизу Вовчанська та Стариці, проте без підтверджених успіхів. Українські військові опублікували кадри, на яких видно відбиття російської атаки на одному з напрямків, знищивши три бронемашини противника.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org
 
Російські війська просунулися на північний захід від Сватового, продовжуючи наступ уздовж лінії Куп'янськ-Сватове 16 жовтня. Геолокаційні дані, опубліковані 12 жовтня, показали їх просування на схід від Кругляківки. Російські блогери стверджують про успіхи в районі Колісниківки, хоча підтверджень немає. Бої тривали в районах Кучерівки, Петропавлівки, Новоосинового, Піщаного, Лозової та інших.

На північний захід від Кремінної російські війська захопили Невське та частину Макіївки, закріпившись на західному березі річки Жеребець. Міністерство оборони Росії підтвердило взяття Невського, а український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що російські війська намагаються просунутися далі на захід. Бої тривали в районах Греківки, Макіївки, Тернів, Торського та Зарічного.

Машовець також зазначив, що російські війська готуються до посилення наступу в районі Кремінної, але їм бракує резервів для підтримки тривалих операцій. Російські підрозділи перекидають бронетехніку та формують штурмові роти з 10-12 одиниць техніки для механізованих атак. Загалом, російські резерви в цьому районі складають близько 6-7 тисяч осіб, що може обмежити їх здатність тривалий час утримувати високий темп наступу.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися поблизу Сіверська на тлі триваючих наступальних операцій у цьому районі 16 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 жовтня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північ від Верхньокам’янського (на схід від Сіверська). 15 жовтня речник Луганського угруповання військ України майор Анастасія Бобовнікова повідомила, що на Сіверському напрямку українські сили відбили російсько-механізований штурм чисельністю приблизно взвод.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

16 жовтня російські війська продовжували наступ у районі Часового Яру, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Російські війська вели наступальні операції на північ від Часового Яру в районі Калинівки та на південь від Часового Яру в районі Ступочок і Предтечиного. Російський блогер стверджував, що українські сили успішно відбивають російські атаки на південний схід від Часового Яру, попри те, що російські сили ймовірно контролюють вогонь над основними українськими наземними лініями зв’язку (GLOCs) поблизу Часового Яру. Повідомляється, що підрозділи російської 98-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) продовжують діяти поблизу Часового Яру.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися поблизу Торецька на тлі триваючих наступальних операцій у цьому районі 16 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 і 16 жовтня, показують, що російські війська просунулися у східному Торецьку та в західній Дружбі (на схід від Торецька).Російські війська вели наступальні дії під Торецьком; на північний схід від Торецька біля Дачного; і на захід від Торецька біля Щербинівки 15 і 16 жовтня[61]. 15 жовтня Бобовнікова повідомила, що російська артилерія та авіація знищили всі будівлі, які українські сили могли використовувати як оборонні позиції в Торецьку. Повідомляється, що на торецькому напрямку діють підрозділи російської 1-ї «Слов’янської» мотострілецької бригади та 132-ї мотострілецької бригади (обидві — 51-ї гвардійської загальновійськової армії (ОГА), колишній 1-й армійський корпус «ДНР» (ДНР)).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

16 жовтня російські війська продовжували наступальні дії на Покровському напрямку, але не досягли підтверджених успіхів. Міністерство оборони Росії заявило про захоплення Красного Яру (на південний схід від Покровська), а російські блогери повідомили про просування на південний захід від Селидового, проте візуальних підтверджень цих заяв немає.

На кадрах, опублікованих того ж дня, видно, як підрозділи батальйону «Сибірські медведі» встановлюють російський прапор на будинку культури в Красному Яру. Російські джерела також стверджують, що війська намагаються оточити Селидове, просуваючись до його околиць. Бої тривали на сході від Покровська в районах Промінь, Миролюбівка, та на південному сході біля Новотроїцького, Селидового, Ізмайлівки та інших населених пунктів.

15 і 16 жовтня російські війська продовжували наступ на схід від Курахового в районі Георгіївки, але без підтверджених успіхів. Українські сили опублікували кадри, де вони відбивають російську механізовану атаку, і заявили про відбиття двох російських штурмів на Курахівському напрямку.

Російські війська також вели наступальні дії на південний захід від Донецька поблизу Вугледара, однак просування не підтверджено. Росблогери стверджували про просування поблизу Водяного та Золотої Ниви, але офіційних підтверджень немає. Бої тривали в районах Золотої Ниви та Богоявленки, а російські підрозділи, зокрема 1472-й мотострілецький полк і оператори дронів 36-ї ОМСБр, продовжують діяти поблизу цих населених пунктів.

Також російські сили вели наступальні дії біля кордону Донецької та Запорізької областей, поблизу Роздольного, але без підтвердженого просування.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська здійснили наземні атаки в західній Запорізькій області біля Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного) 15 і 16 жовтня, але не зробили жодного підтвердженого просування. 15 жовтня російський мілблогер заявив, що російські війська почали просуватися до північного Кам’янського (на південь від Степногірська), хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цієї заяви.Росблогер стверджує, що перепади висот у межах Кам’янського та Дніпровського водосховища на схід від населеного пункту ускладнюють просування російських військ у населеному пункті[80]. Російський блогер заявив, що дощова погода в Запорізькій області затопила російські окопи та ускладнила використання колісної техніки для доставки боєприпасів і провіанту на передові позиції[81]. Повідомляється, що підрозділи російського спецзагону "Валькірія" (4-а в/база 58-ї загальновійськової армії (ОГА) Південного військового округу (ПВО)) продовжують діяти поблизу Кам'янського.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 і 16 жовтня російські війська продовжували атакувати лівобережну (східну) Херсонську область, але не зробили жодних підтверджених наступань.Повідомляється, що на херсонському напрямку продовжують діяти частини російського БАРС-33 (Бойового резерву ЗС РФ).16 жовтня російський мілблогер заявив, що російські війська відбили український рейд на окуповану Росією Кінбурнську косу в ніч з 15 на 16 жовтня. Проте ISW не спостерігала візуальних доказів або незалежних звітів щодо цієї заяви.

Джерело матеріала
loader