На Хмельниччині міліють водойми
На Хмельниччині міліють водойми

На Хмельниччині міліють водойми

У деяких річках Хмельниччини за останні десять років впав рівень води на 25 сантиметрів. Ставки, які живляться з річок, міліють, а подекуди зовсім зникають. Про це Суспільне Хмельницький розповів заступник начальника відділу техногенно-екологічної безпеки регіонального офісу водних ресурсів Михайло Молчанов, пише agronews.ua.

За його словами, висихання ставків, відтак обміління криниць в області, — це результати зміни клімату та зменшення опадів за останні десять років.

“Рівень води в річках впав від трьох до 25 сантиметрів. Починаючи з 2014 року, ми взагалі не спостерігали весняної повені на річках. За 10 років є недобір опадів на 80-90% від норми”, — зазначив Михайло Молчанов.

Жителька села Турівка Теофіпольської громади Зоя Ільчук розповіла, що раніше на околиці населеного пункту був ставок. Десять років тому берег був за кілька кроків від її господарства: “Вода стала відходити поволі. За років 5-6 став повністю вже заріс. Немає ніякої води”.

За словами місцевої мешканки Валентини Пасічник, в її криниці рівень води зменшився на один метр. Це поки не є проблемою, оскільки понад 30 років Турівка має власний водогін.

Михайло Молчанов розповів, щоліта за останні десять років температура повітря збільшувалась і це спричиняло випаровування води: “Це майже дві-три тисячі кубометрів води з кожного гектара ставка водосховища. На що воно може впливати? По-перше, недонаповнення ставків, водосховищ, неналежне поповнення рівня ґрунтових вод, що впливає на рівні води в криницях”.

За словами заступника начальника відділу техногенно-екологічної безпеки регіонального офісу водних ресурсів, вихід для населення при зменшенні води в криницях — побудова централізованих водогонів. Зупинити зниження рівня води повністю, розповів Михайло Молчанов, неможливо.

“Вплинути на це якоюсь мірою можна. Необхідно дотримуватись встановлених режимів роботи штучних водних об’єктів і дозволів на спеціальне водокористування”, — зазначив Михайло Молчанов.

За його словами, повністю територія Хмельниччини не висохне, але за продовження тенденції до обміління водойм населенню і промисловим об’єктам варто буде використовувати її більш економно.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader