На конференції у Лозанні закликали до гуманітарного розмінування в Україні
На конференції у Лозанні закликали до гуманітарного розмінування в Україні

На конференції у Лозанні закликали до гуманітарного розмінування в Україні

Перший день Конференції з питань протимінної діяльності в Україні (UMAC2024) завершився у четвер презентацією "Лозаннського заклику до дій" (Lausanne Call for Action), в якому більшість присутніх країн закликали до гуманітарного розмінування в Україні та світі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє федеральний департамент закордонних справ Швейцарії.

"Наприкінці першого дня високого рівня було прийнято "Лозаннський заклик до дій", який запрошує держави вжити конкретних заходів у сфері гуманітарного розмінування в Україні. Це включає очищення сільськогосподарських земель, економічну і соціальну реінтеграцію жертв мін, координацію міжнародного співробітництва між різними партнерськими організаціями на місцях, а також обмін досвідом і знаннями та просування інноваційних методів і технологій, які можуть сприяти більш ефективному розмінуванню в усьому світі", - йдеться у повідомленні.

Текст "Лозаннського заклику до дій" був представлений Швейцарією та Україною разом з Хорватією, як країною, що приймала останню конференцію з розмінування, а також Японією, яка організовуватиме конференцію в 2025 році.

Конференція з питань протимінної діяльності в Україні зібрала у швейцарській Лозанні 61 делегацію за участі представників урядів, міжнародних організацій та організацій-партнерів у сфері гуманітарного розмінування. Захід відкрила президентка Швейцарії Віола Амгерд разом з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Під час конференції очільник МЗС Ігнаціо Кассіс нагадав про рішення Швейцарії минулого тижня виділити додаткові 30 млн швейцарських франків на діяльність Швейцарського фонду розмінування (FSD) у Харківській та Херсонській областях України до 2027 року. Загалом з лютого 2022 року Швейцарія виділила 3,7 млрд швейцарських франків на різні заходи для підтримки людей, які постраждали від російської війни проти України. У 2023 році Федеральна рада схвалила пакет допомоги на загальну суму 100 млн швейцарських франків на чотири роки, призначених виключно для гуманітарного розмінування в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль з українською делегацією прибув у четвер до Швейцарії для участі в Конференції з питань протимінної діяльності, де відбудеться зустріч із керівництвом Швейцарії щодо питань двосторонньої співпраці.

Теги за темою
Україна Швейцарія
Джерело матеріала
loader