На кордоні Польщі з Білоруссю з початку року постраждали понад 60 військових
На кордоні Польщі з Білоруссю з початку року постраждали понад 60 військових

На кордоні Польщі з Білоруссю з початку року постраждали понад 60 військових

Понад 60 польських військових отримали поранення і травми з початку 2024 року, зупиняючи нелегальні спроби перетину кордону з території Білорусі.

Як повідомляє RMF24, пише "Європейська правда", про це заявив заступник міністра оборони Польщі Павел Бейда під час доповіді у Сеймі.

Бейда повідомив, що під час патрулювання кордону з Білоруссю і перешкоджання нелегальним мігрантам від початку 2024 року постраждали 63 польських військових.

Найчастіше причиною травм ставали камені та гілки, якими кидалися мігранти.

За його словами, лише за останні 7 днів зафіксували майже 390 спроб нелегального перетину кордону, що на майже 40% менше, ніж попереднього тижня.

Всього з 1 січня і до 15 жовтня зафіксували майже 28 тисяч спроб нелегального перетину кордону з Білорусі, що вже більше, ніж за увесь 2023 рік (понад 25 тисяч).

"У нас немає сумнівів, що масштаби того, що відбувається на кордоні, регулюються білоруськими службами", – наголосив заступник міністра.

Останні три тижні спостерігається тенденція до зменшення кількості спроб перетину кордону, проте у відомстві не виключають, що у найближчі місяці їх знову стане більше.

Значний вплив буде мати фактор погоди.

Серед мігрантів найбільше громадян Афганістану, Сирії та Ірану, дещо менше – Сомалі, Еритреї, Ефіопії, Ємену, Індії.

Для подолання 5-метрового паркану, який спорудила Польща, використовують драбини і схоже обладнання, або намагаються пропилювати у ньому дірки за допомогою інструментів на акумуляторах.

У Єврокомісії раніше заявили, що наміри Польщі в односторонньому порядку відмовляти в наданні притулку мігрантам загрожують порушенням зобов'язань країни щодо дотримання прав людини.

Читайте також на цю тему: Мігранти, що розкололи Польщу: чому нова влада зберегла політику попередників.

Джерело матеріала
loader