Світовий банк прогнозує різке зростання економіки в Україні: коли це станеться
Світовий банк прогнозує різке зростання економіки в Україні: коли це станеться

Світовий банк прогнозує різке зростання економіки в Україні: коли це станеться

Збитки від російського вторгнення та масштабні перебої з постачанням електроенергії уповільнять зростання ВВП в Україні поточного і наступного року.

За підсумками 2024 року Світовий банк прогнозує зростання ВВП в Україні на рівні 3,2%. Наступного року цей показник піде на спад, але вже у 2026 році прогнозується зростання ВВП в Україні до 7%.

Про це повідомили у пресрелізі Світового банку від 17 жовтня.

“В Україні, значні збитки від російського вторгнення та масштабні перебої з постачанням електроенергії, ймовірно, уповільнять зростання з 5,3 відсотків минулого року до 3,2 відсотків цього року та 2 відсотків у 2025 році”, - йдеться в опублікованому прогнозі.

При цьому для Російської Федерації, яка веде агресивну війну, Світовий банк теж прогнозує погіршення економіки на поточний і наступний роки.

“У Росії, жорсткіша монетарна політика та ще більша нестача виробничих потужностей і трудових ресурсів, як очікується, уповільнять зростання з 3,6 відсотків у 2023 році до 3,2 відсотків цього року і 1,6 відсотків у 2025 році”, - йдеться у пресрелізі.

Однак у 2026 році у Світовому банку прогнозують зростання ВВП в Україні одразу до 7%. Тим часом для Російської Федерації прогноз набагато гірший — всього 1,1% зростання ВВП.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про підвищення податків, який викликав багато суперечок і серед депутатів, і серед громадськості. Податкові зміни діятимуть до кінця того року, в якому завершиться воєнний стан.

Джерело матеріала
loader
loader