У майбутньому Україна стане 33 або 34 членом НАТО - Рютте
У майбутньому Україна стане 33 або 34 членом НАТО - Рютте

У майбутньому Україна стане 33 або 34 членом НАТО - Рютте

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що не виключає, що Україна приєднається до Альянсу як його 33-й або 34-й член, але не дав чіткої відповіді на запитання журналістів, чи можливе запрошення України до Альянсу в найближчому майбутньому.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Рютте зазначив, що нині членами НАТО є 32 держави. Він не виключає, що Україна може стати 33 чи 34 членом Альянсу.

"Зараз, здається, що це буде Україна під номером 33, але, можливо, хтось інший з'явиться перед нею. Але Україна буде членом НАТО у майбутньому", - сказав він.

Генсек НАТО також підкреслив, що "ми працюємо за всіма напрямами, щоб переконатися, що справді, колись Україна стане членом НАТО".

За його словами, зараз дуже важливою є вся двостороння допомога, яка надходить до України, всі координовані зусилля між союзниками.

Рютте також зазначив, що Альянс виділить Україні 40 мільярдів євро військової допомоги.

"Щодо фінансових зобов’язань, я радий повідомити, що ми йдемо шляхом надання 40 млрд, обіцяних на наступний рік, як погоджено у Вашингтоні", - сказав він.

Генсек НАТО також зазначив, що союзники по НАТО виділили 20,9 млрд євро на військову допомогу Україні в першій половині 2024 року і перебувають на шляху виконання своїх зобов’язань до кінця року.

"32 союзники єдині у своїй гарантії, що ми спільно зробимо усе, що необхідно, щоб гарантувати, що Україна може взяти гору, що Путін не отримає свого", - зазначив він.

Як повідомлялося, 17-18 жовтня у штаб-квартирі НАТО відбудеться зустріч міністрів оборони НАТО. Також буде присутня українська делегація.

Теги за темою
Україна НАТО
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader