Науковці викрили небезпеки для здоров’я, пов’язані з майнінгом криптовалют
Науковці викрили небезпеки для здоров’я, пов’язані з майнінгом криптовалют

Науковці викрили небезпеки для здоров’я, пов’язані з майнінгом криптовалют

Влітку 2024 року кілька ЗМІ писали про «кошмарні» наслідки, які зазнали громади Техасу через шум, що доносився з сусідніх копалень криптовалюти.

Мешканці цих населених пунктів повідомили, що невпинний шум викликав у них низку захворювань, включаючи високий кров’яний тиск, біль у грудях і шум у вухах. Рівень шуму криптовалютних шахт нібито сягав 72 децибел — значно вище межі в 55 дБ, перевищення якої Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає все більш небезпечним для громадського здоров’я.

Ці нещодавні звіти розпалювали триваючі дискусії про потенційну небезпеку майнінгу криптовалюти для здоров’я. У дослідженні, опублікованому 26 вересня в журналі JAMA, троє вчених стверджують, що ми переживаємо «цифровий нафтовий бум», який може мати серйозні наслідки для здоров’я кожного, а не лише громад, які живуть поблизу шахт. Ця проблема виходить за межі шумового забруднення, охоплюючи ризики для здоров’я, пов’язані зі збільшенням споживання енергії та прискореною зміною клімату.

Енергоємні шахти

Криптовалюта, віртуальна валюта, яка використовує блокчейн, використовує мережу комп’ютерів для звітування про транзакції між користувачами, які документуються в цифровій книзі. Мережа є децентралізованою, що означає, що вона не контролюється і не належить жодній особі чи групі, на відміну, наприклад, від традиційного центрального банку. Ця структура дозволяє користувачам переказувати валюту швидше, дешевше та з меншою витратою паперу порівняно з традиційним банкінгом.

З моменту своєї появи криптовалюта пережила кілька бульбашок і крахів — однак вона все ще залишається популярною в усьому світі, а ринок криптовалюти зараз перетворився на багатомільярдну індустрію.

Першим і, мабуть, найпопулярнішим типом криптовалюти є біткойн, винайдений у 2009 році. Біткойн покладається на так званий алгоритм «підтвердження роботи» — обчислення, яке фактично перевіряє точність транзакцій, доданих до цифрової книги. Процес виконання цих обчислень дуже енергоємний і з часом стає експоненціально складнішим.

Отже, центри обробки даних Bitcoin, які називаються «майнами», з часом потребують все більше енергії для функціонування. Тільки в США майнінг криптовалюти становить приблизно від 0,6% до 2,3% від усього споживання електроенергії в країні.

Енергоємна галузь може збільшити залежність громад від пікових електростанцій, тобто електростанцій, які працюють лише під час пікового попиту, сказала Мері Вілліс, співавтор статті JAMA та доцент кафедри епідеміології в Бостонському університеті, Live. Наука.

Проблема в тому, що ці станції працюють на викопному паливі. З погляду їх прямого впливу, ці випари містять забруднювачі повітря, які можуть частково викликати такі захворювання, як інсульт, хвороби серця та рак легенів. Історично несприятливі расові чи етнічні громади, швидше за все, несуть тягар цих впливів на здоров’я, оскільки заводи часто будуються там, де живуть ці спільноти.

Крім шкідливих забруднювачів повітря, підвищений попит на викопне паливо також збільшує викиди парникових газів в атмосферу, таким чином посилюючи зміну клімату. «Криптомайнінг використовує в основному електроенергію з викопного палива, яка надходить від електростанцій, що працюють на вугіллі та природному газі», — повідомив Live Science в електронному листі Бенджамін Джонс, доцент економіки Університету Нью-Мексико, який не брав участі у статті JAMA.

«Це, своєю чергою, створює викиди CO2 та інших забруднювачів повітря, які сприяють зміні клімату та завдають шкоди здоров’ю людини», – сказав він. Такі шкідливі наслідки включають стимулювання поширення інфекційних захворювань і кількість смертей, пов’язаних з екстремальними погодними явищами, такими як спека та сильні шторми.

Відключення світла та шумове забруднення

Інше занепокоєння полягає в тому, що багато криптовалютних копалень знаходяться в місцях з крихкими електричними мережами, такими як Техас, сказав Вілліс. Зимовий шторм у лютому 2021 року спричинив збій електромережі штатів і підкреслив її ненадійність.

За словами Вілліса, криптомайни можуть створювати додаткове навантаження на мережу, посилюючи ризик знеструмлення. Перебої в електропостачанні можуть мати численні наслідки для здоров’я, включаючи підвищення ризику отруєння чадним газом від генераторів; захворювання шлунково-кишкового тракту, оскільки перестають працювати холодильники; та смерті в лікарнях через відключення медичного обладнання.

На додачу до цих ризиків, пов’язаних із використанням енергії, майнінг криптовалюти може бути справді шумним. Багато спільнот дуже стурбовані цим, Вілліс сказав Live Science. Вплив високого рівня шуму пов’язаний із порушеннями сну, підвищенням артеріального тиску та хворобами серця, серед інших проблем зі здоров’ям. Надмірний шум також пов’язують із запаленням у мозку, яке може мати додатковий вплив на кровоносну систему.

Наразі багато з цих наслідків для здоров’я є теоретичними. Крім анекдотичних повідомлень про такі місця, як Техас, немає багато достовірних даних про вплив цих шахт на здоров’я, сказав Вілліс. По-перше, наразі немає систематичного способу фактично відстежити, де розташовані шахти, сказала вона.

У лютому 2024 року Управління енергетичної інформації США запустило систему для відстеження споживання енергії з майнінгу криптовалюти. Тоді агентство повідомило, що виявило 137 мін у 21 штаті США, причому більшість у Техасі, Джорджії та Нью-Йорку.

Але через місяць цей збір даних було припинено після справи у федеральному суді, ініційованої криптоіндустрією, пишуть автори JAMA. У цьому випадку було вдало стверджено, що державний моніторинг завдасть «непоправної шкоди» галузі. Вілліс та її співавтори стверджували, що без даних про розташування та використання енергії криптомайнінгів неможливо повністю зрозуміти наслідки майнінгу криптовалюти для здоров’я.

Зараз тріо намагається знайти найкращий спосіб знайти ці шахти. Лише тоді, кажуть вони, ці прогнози щодо впливу шахт на здоров’я можуть бути підтверджені.

Ця стаття призначена лише для інформаційних цілей і не призначена для надання медичних порад.

Джерело матеріала
loader
loader