Опалювальний сезон в Україні: що загрожує боржникам за комуналку та чи будуть поблажки
Опалювальний сезон в Україні: що загрожує боржникам за комуналку та чи будуть поблажки

Опалювальний сезон в Україні: що загрожує боржникам за комуналку та чи будуть поблажки

За словами адвоката Станіслава Лифлянчика, енергетичні компанії навіть в умовах вторгнення РФ і регулярних ракетних ударів продовжують стягувати борги, і навіть можуть відключати боржників від комунальних послуг.

В Україні місцеві адміністрації ухвалюють рішення про початок опалювального сезону, і громадяни, які накопичили борги за комунальні послуги, ризикують залишитися без тепла та електроенергії. Адвокат Станіслав Лифлянчик пояснив, як підготуватися до сезону та уникнути можливих проблем.

Важливо Комуналка може подорожчати у 2025 році: що відомо

Енергетичні компанії навіть в умовах війни та регулярних ракетних ударів продовжують стягувати борги і можуть відключати боржників від комунальних послуг. Ліфлянчик зазначає, що через складну ситуацію взимку постачальники діятимуть рішуче.

"Тож з огляду на те, що сезон опалення взимку буде доволі складний, з боржниками поводитимуться безкомпромісно та цинічно. Щоб не стати жертвою цього, необхідно виконати кілька порад", — каже Лифлянчик.

Що робити, якщо борг великий

Щоб уникнути проблем боржникам радять звертатися до постачальника із заявою про реструктуризацію боргу. Більшість компаній готові йти на зустріч і приймати часткові виплати. Якщо ж борг нараховано неправомірно, потрібно зібрати документи, що підтверджують вашу правоту, і подати заяву на перерахунок заборгованості.

Юрист також застерігає від незаконного підключення до комунальних мереж. У разі виявлення цього факту можуть бути нараховані штрафи та відкрито кримінальне провадження. Найкращим рішенням у таких ситуаціях є звернення до постачальника з офіційною заявою на підключення.

Якщо комунальні послуги відключили неправомірно, рекомендується звертатися до юристів або подавати судовий позов для відновлення послуг.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді розповіли, що частина громадян може отримати спеціальну надбавку до пенсійних виплат. Зокрема, це стосується тих українців, які мають погіршений стан здоров'я та потребують стороннього догляду.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader