Російська пропаганда близька до нацистської , - головний рабин України Моше Реувен Асман
Російська пропаганда близька до нацистської , - головний рабин України Моше Реувен Асман

Російська пропаганда близька до нацистської , - головний рабин України Моше Реувен Асман

У німецьких нацистів у всьому були винні євреї, у росіян — українці.

Російська пропаганда близька до нацистської, наративи якої росіяни просто копіюють , при цьому присвоївши собі право вирішувати, з кого робити «фашистів». Про це головний рабин України Моше Реувен Асман сказав в інтерв’ю  виданню «Телеграф». 

«Російська пропаганда близька до нацистської пропаганди», - зауважує духовний лідер єврейської громади. На його думку, наративи російської пропаганди «просто скопійовані» з пропаганди нацистської Німеччини: росіяни «встають з колін», їх всі ображають… Я дивився визначення «нацизму» та «фашизму» - і там те ж саме було: «нас всі ображають». І німці в Чехословаччині, у Польщі, просять «врятувати» їх. І те ж саме тут». 

Росіяни вирішують хто фашист, а хто не фашист, каже рабин. «Вони дали собі це право, сказавши, що вони переможці у Другій світовій. Хоча ж і американці були і англійці і багато інших народів були переможцями: українці, євреї, татари. Але чомусь російська пропаганда вирішила, що тільки росіяни переможці і вони можуть сказати хто фашист, а хто не фашист. А якщо вони кажуть про когось, що він фашист, значить, вони знеособлюють цю людину. І фашиста можна вбити, танком задавити його і його сім'ю. І вони вже кажуть, що не тільки українці фашисти, а й європейці фашисти, американці. І список можна продовжувати, бо вони самі вирішують кого робити фашистами. Я бачив, що це дуже небезпечний прецедент і вирішив, що треба боротися проти цього зла», - наголошує Моше Реувен Асман. 

Він нагадує, що німецькі нацисти переслідували євреїв, «і це було за межею розуміння. Вони ненавиділи їх просто тому, що це євреї, без логіки. А росіяни, не всі, але ті, які під впливом пропаганди, так само ненавидять українців. Там були у всьому винні євреї, а тут у всьому винні українці». 

Духовний лідер також акцентує увагу на тому, як російська пропаганда використовує у своїх цілях національність президента України:  «Те, що в Україні президент єврей, це було  росіянам кісткою в горлі. Ми ж бачили, як Лавров навіть намагався вказати, що у Гітлера була єврейська кров. Тобто вони намагалися підвести якусь базу під це. Тоді їм дали відсіч зі всього світу, навіть російські євреї». 

Моше Асман вважає, що все це росіяни роблять тому, що «вони намагаються використовувати всі засоби, всю брехню, давні історичні прийоми».

У ліді до інтерв`ю «Телеграф» пише що з перших днів повномасштабного вторгнення Росії головний рабин України Моше Реувен Асман зайняв активну антивоєнну позицію: записував звернення до росіян із закликами припинити війну, волонтерив у Херсоні, приймав біженців в центральній синагозі Києва. Крім того, він лобіював в США виділення Україні винищувачів F-16. «Така діяльність духовного лідера єврейської громади вщент розбивала пропагандистські наративи росіян про необхідність "денацифікації" України», - зазначає видання. 

Додамо, що влітку цього року син рабина, захисник України Мататьягу (Мотя) Самборський, загинув на фронті.

29 серпня Моше Реувен Асман повідомив у фейсбуці, що 24 липня, під час бою, його син зник безвісти, а пізніше надійшов офіційний документ про його загибель.

Родина рабина всиновила Мататьягу у 2002 році, коли йому було 11-років. Хлопчика, який залишився сиротою, звали Антон Самборський, сім'я Моше Асмана дала йому єврейське ім'я Мататьягу, на честь героїчного лідера повстання Маккавеїв (167–164 рр. до н. е.) проти  правління та насильницької еллінізації держави Селевкідів — події, яка лягла в основу свята Хануки.

У Мататьягу Самборського залишилася дружина і маленька донька, яка народилася в травні 2024 року.

«Він одружився, і в травні цього року у нього народилася донька. Але через тиждень після народження дитини Мотю призвали до армії. Після швидкого курсу молодого бійця його одразу направили на передову», - написав Моше Реувен Асман.

Фото: фейсбук-сторінка Моше Реувена Асмана 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader