Умєров анонсував прибуття шести винищувачів F-16 від Норвегії
Умєров анонсував прибуття шести винищувачів F-16 від Норвегії

Умєров анонсував прибуття шести винищувачів F-16 від Норвегії

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про майбутнє надходження шести норвезьких винищувачів F-16 до України.

Ця інформація стала відомою після зустрічі Умєрова з норвезьким колегою Бйорном Арільдом Грамом у рамках засідання Ради Україна-НАТО в Брюсселі.

За словами Умєрова, під час переговорів обговорювалася поточна ситуація на фронті та потреби України, зокрема у далекобійній зброї. Міністри також досягли "конкретних домовленостей" щодо зміцнення протиповітряної оборони.

"Окремий фокус – авіаційна складова. Зокрема, посилення наших спроможностей винищувачами F-16. Норвегія продовжить підтримку і надасть Україні шість літаків найближчим часом", – зазначив український міністр оборони у своєму дописі на Facebook.

Умєров також запропонував Норвегії долучитися до прямого фінансування українських оборонних підприємств та взяти "шефство" над однією з бригад Збройних Сил України для її навчання та комплектування.

Варто зазначити, що рішення про передачу шести винищувачів F-16 Україні було ухвалено урядом Норвегії ще в липні. Тоді повідомлялося, що перші літаки мають надійти протягом 2024 року.

Раніше про відправку своїх винищувачів F-16 Україні публічно заявили Нідерланди, проте точна кількість переданих літаків не була озвучена.

Також раніше стало відомо, що винищувачі F-16 могли здійснити перший бойовий виліт в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader