В Україні за десять днів заблокували 15 схем ухилення від призову
В Україні за десять днів заблокували 15 схем ухилення від призову

В Україні за десять днів заблокували 15 схем ухилення від призову

Департамент стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції України спільно зі слідчими обласних управлінь поліції та СБУ впродовж останніх 10 днів заблокував 15 схем ухилення від призову і вилучив у 20 фігурантів готівки на понад 23 млн грн.

Про це поінформували в пресслужбі ДСР НПУ, передає Укрінформ.

«Йдеться про керівників та членів військово-лікарських, медико-соціальних експертних та лікарсько-консультативних комісій, медичних працівників, керівників та працівників навчальних закладів, а також цивільних осіб. Суми неправомірної вигоди, яку зловмисники отримували від бажаючих протизаконно уникнути чи відтермінувати мобілізацію, коливалися від 500 до 12 000 доларів», - заявив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель.

За його словами, за ці гроші фігуранти виготовляли для військовозобов’язаних чоловіків фіктивні меддовідки, оформлювали інвалідність, укладали фіктивні шлюби з жінками, які мають інвалідність, оновлювали дані в ТЦК з відстрочкою, працевлаштовували до підприємств критичної інфраструктури з метою бронювання, а також зараховували на навчання до ВНЗ, у тому числі до іноземних.

Відео: Нацполіція

«До прикладу, вартість виготовлення фіктивних медичних довідок з висновком комісії про наявність груп інвалідності становила від 2 000 до 12 000 доларів, оновлення військово-облікових даних та отримання фіктивного права на відстрочку від мобілізації - до 5 000 доларів, а «студентського квитка» - до 1 500 євро», - зазначив Рубель.

Під час проведення слідчих дій у організаторів та учасників корупційних схем поліцейські вилучили близько 23 000 000 грн у різній валюті, а також інші речові докази злочинної діяльності.

Наразі всім фігурантам слідчі повідомили про підозри, залежно від їхніх ролей. Дії підозрюваних кваліфіковані за низкою статей ККУ: ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); ст. 369-2 (Зловживання впливом); ст. 366 (Службове підроблення); ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи і, окрім цього, деяких фігурантів відсторонено від займаних посад.

Заходи з викриття цих осіб правоохоронці проводили у Закарпатській, Житомирській, Сумській, Волинській, Тернопільській, Вінницькій, Хмельницькій, Одеській, Черкаській, Харківській областях та Києві.

Як повідомлялося, на Закарпатті правоохоронці провели 14 обшуків у справі про схему ухилення від призову, в організації якої підозрюють ректора та колишнього проректора приватного ВНЗ, а також працівника військової служби правопорядку.

Джерело матеріала
loader