Вчені нарешті розкрили таємниче походження більшості метеоритів
Вчені нарешті розкрили таємниче походження більшості метеоритів

Вчені нарешті розкрили таємниче походження більшості метеоритів

Дослідники виявили, що 70% метеоритів походять з трьох сімейств астероїдів, утворених недавніми зіткненнями. Вони визначили джерела понад 90% усіх відомих метеоритів.
Дослідницька група, очолювана вченими з CNRS, Європейської південної обсерваторії (ESO, Європа) та Карлового університету (Чеська Республіка), виявила, що 70% усіх відомих падінь метеоритів можна простежити лише до трьох молодих родин астероїдів. Ці родини утворилися в результаті трьох останніх зіткнень у головному поясі астероїдів, які відбулися 5,8, 7,5 і приблизно 40 мільйонів років тому.

Команда також виявила джерела інших типів метеоритів; Завдяки цьому дослідженню походження понад 90% метеоритів наразі виявлено. Це відкриття детально описано в трьох статтях, вперше опублікованих 13 вересня 2024 року в журналі Astronomy and Astrophysics, і двох нових статтях, які будуть опубліковані 16 жовтня 2024 року в Nature.

Міжнародна група дослідників показала, що 70% усіх відомих падінь метеоритів походять від трьох молодих родин астероїдів (Карін, Короніс і Массалія), утворених зіткненнями в головному поясі астероїдів 5,8, 7,5 і приблизно 40 мільйонів років тому. Зокрема, родина Массалія була ідентифікована як джерело 37% відомих метеоритів.

У той час, як відомо, понад 70 000 метеоритів, лише 6% були чітко ідентифіковані за їхнім складом (ахондрити) як такі, що походять від Місяця, Марса або Вести, одного з найбільших астероїдів у головному поясі. Джерело інших 94% метеоритів, більшість з яких є звичайними хондритами, залишилося невідомим.

Чому ці три молоді родини є джерелом такої кількості метеоритів?

Це можна пояснити життєвим циклом родин астероїдів. Для молодих сімей характерна велика кількість дрібних осколків, що залишилися від зіткнень. Ця велика кількість збільшує ризик зіткнень між фрагментами та, у поєднанні з їхньою високою рухливістю, їхнього виходу з поясу, можливо, у напрямку до Землі.

З іншого боку, сімейства астероїдів, які виникли в результаті старих зіткнень, є «виснаженими» джерелами метеоритів. Велика кількість дрібних фрагментів, які колись складали їх, природним чином розмилася і остаточно зникла після десятків мільйонів років послідовних зіткнень і їх динамічної еволюції.

Таким чином, Карін, Короніс і Массалія неминуче будуть співіснувати з новими джерелами метеоритів від нещодавніх зіткнень і з часом поступляться їм місцем.

Метод відстеження родоводу метеоритів і астероїдів

Це історичне відкриття стало можливим завдяки телескопічному дослідженню складу всіх основних сімейств астероїдів у головному поясі в поєднанні з найсучаснішим комп’ютерним моделюванням зіткнення та динамічної еволюції цих основних родин. Цей підхід було поширено на всі сімейства метеоритів, виявивши первинні джерела вуглецевих хондритів і ахондритів, які походять на додаток до тих, що є на Місяці, Марсі та Весті.

Завдяки цьому дослідженню наразі встановлено походження понад 90% метеоритів. Це також дозволило вченим простежити походження кілометрових астероїдів (розмір, який загрожує життю на Землі). Ці об’єкти є предметом багатьох космічних місій (NEAR Shoemaker, Hayabusa1, Chang’E 2, Hayabusa2, OSIRIS-Rex, DART, Hera тощо).

Зокрема, виявилося, що астероїди Рюгу та Бенну, зразки яких нещодавно були взяті місіями Hayabusa2 (Японське агентство аерокосмічних досліджень JAXA ) і OSIRIS-REx ( NASA ) і досліджені в лабораторіях по всьому світу, зокрема у Франції, походять від одного батька. астероїд як родина Полана.

Походження решти 10 відсотків відомих метеоритів досі невідоме. Щоб виправити це, команда планує продовжити дослідження, цього разу зосередившись на характеристиках усіх молодих сімей, які утворилися менше 50 мільйонів років тому.

Джерело матеріала
loader
loader