Для жителів Бучанської громади за підтримки Угорщини звели сучасну адмінбудівлю
Для жителів Бучанської громади за підтримки Угорщини звели сучасну адмінбудівлю

Для жителів Бучанської громади за підтримки Угорщини звели сучасну адмінбудівлю

У селі Синяк Бучанської міської територіальної громади на Київщині відбулася церемонія передачі новобудови, спорудженої за фінансової підтримки уряду Угорщини, у якій розміщуватимуться амбулаторія, поштове відділення та Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі згадуємо, у якому жахливому стані знаходилась громада після тимчасової окупації. І як було складно відновлюватиоб'єкти, які зруйнували російські терористи. На жаль, ще не все вдалося відремонтувати, але вже є гарні приклади взаємодії з нашими друзями і партнерами. Це (нова адмінбудівля - ред.) - другий об'єкт, відновлений угорською стороною в Київській області», - сказав віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

Він висловив вдячність послу Угорщини в Україні Анталу Хейзеру, президенту-директору Угорської екуменічної служби допомоги Ласло Легелу, заступнику міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяру та владі Київщини за сприяння у відбудові.

Присутній на церемонії заступник міністра закордонних справ Угорщини підкреслив, що угорці солідарні з українцями.

«Коли сюди прийшла біда на початку 2022 року, ми відчули, що наш обов'язок приїхати сюди і допомагати тим, чим можемо… Перша розмова про спорудження цього об'єкта відбулася 2,5 роки тому. І от зараз ми можемо передати громаді новий заклад європейського рівня», - сказав Мадяр.

Будівництво адмінбудівлі площею 500 кв. м тривало з 20 листопада 2022 року по 30 червня 2024 року. Загальна вартість інвестицій - близько 80 млн грн. Об'єкт є безбар'єрним: він обладнаний пандусами, табличками зі шрифтом Брайля та аудіопідсилювачами для людей з вадами слуху. Споруда ділиться на три секції. У першій - амбулаторія, оснащена сучасною медтехнікою. У другій - поштове відділення, у третій - ЦНАП. Новозбудований хаб обслуговуватиме мешканців с. Синяк та сусідніх сіл і громад, забезпечуючи послуги для понад 3500 осіб.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук нагадав, що цей соціально-адміністративний об'єкт планували побудувати у мирній Україні, згідно з програмою Президента «Велике будівництво». За його словами, саме російська агресія зупинила його реалізацію.

«Від рук російської армії на території Київської області пошкоджено та зруйновано більш ніж 30 тисяч об'єктів. На сьогодні ми вже відновили понад 19 тисяч споруд, переважно житло. І це неможливо було зробити без підтримки й допомоги наших міжнародних партнерів. І дуже дякую уряду Угорщини та всьому народу за цей колосальний подарунок для Київщини», - додав начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Як повідомляв Укрінформ, у Гостомелі Київської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року.

Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader